Aproape 2000 de foste oficialități din Ministerul Justiției condamnă decizia lui Barr de a renunța la capetele de acuzare, formulate împotriva fostului consilier pentru securitate națională al președintelui Trump, Michael Flynn și îi cer ministrului să demisioneze, pentru „atacurile sale repetate împotriva domniei legii”.
Your browser doesn’t support HTML5
În America, Ministerul Justiției este parte componentăa executivului, dar cu tradiție de independență.
Democrați si unii republicani îl acuză însă pe Barr că acționează mai curând ca avocatul președintelui Trump decât al populației, așa cum se presupune să o facă. Flynn a fost condamnat pentru că a mințit în repetate rânduri FBI-ul cu privire la întâlnirile sale cu ambasadorul Rusiei de la acea vreme, în perioada premergatoare și de începutul administrației Trump. Criticii spun că Barr a obținut anularea acuzațiilor ca să-l scutească pe președinte de eventualitatea de a-l grația pe Flynn, într-un an electoral.
Ministrul spune că sentimentele partizane au devenit atât de puternice în America, încât oamenii au pierdut simțul justiției.
Grupul care cere demisia lui Barr susține că, la fel ca și în cazul altui aliat al presedintelui, Roger Stone, ministrul a acționat ca o unealtă a Casei Albe, aparând interesele personale și politice ale lui Trump. Criticii recunosc că este puțin probabil ca Barr să demisioneze și de aceea cer Congresului să acționeze. Ei cer judecatorului de caz să refuze decizia ministerului de a retrage alegațiile. Ei susțin că decizia luată de Barr nu este justificată mai ales în condițiile în care Michael Flynn și-a recunoscut vinovăția că a mințit FBI-ul, violând astfel legislația federală.
### Vezi și... ### Ministerul american al justiției cere închiderea dosarului împotriva lui Michael Flynn
Argumentul ministrului este că investigația împotriva fostului consilier nu ar fi fost justificată și că în consecință, cele aflate în cadrul ei, nu pot constitui rațiuni pentru inculpare si condamnare. Cu alte cuvinte, ministerul nu consideră faptele ca atare demne de grațiere, dar arată ca procesul care a dus la aflarea faptelor ar fi fost viciat și de acea, cazul trebuie scos de pe rol. Fiind însă vorba despre un delict de securitate națională e greu de argumentat că ancheta FBI – agenția care și ea face parte din minister – nu ar fi fost justificată.