Statele Unite: Joe Biden, candidatul democrat la președinție, apără protestele, condamnă violența

Proteste în fața Casei Albe, după ce luni, la Minneapolis, un polițist alb a ucis un afroamerican, pe care tocmai îl reținuse, Washington, vineri 20 mai 2020

Joe Biden, fost vicepreședinte democrat.

Actualizare: Candidatul probabil al democraților la Casa Albă, fostul vicepreședinte Joe Biden a condamnat duminică violenţele care au izbucnit în multe orașe americane dar s-a ridicat în apărarea dreptului cetățenilor de a protesta, uciderea afroamericanului George Floyd în timp ce sera reținut de un polițist alb, la Minneapolis.

„A manifesta împotriva unei astfel de brutalităţi este un drept şi o necesitate. Este o reacţie eminmamente americană'', a declarat Biden într-un comunicat. „Dar incendierea oraşelor şi distrugerea gratuită nu sunt. Violenţa care pune în pericol vieţi nu este", a subliniat el.

---------------------------------------------

În Statele Unite s-au extins protestele antirasiale, provocate de moartea unui afroamerican la Minneapolis, ucis de polițistul alb care-l reținuse. Manifestanții au blocat străzile în multe orașe americane și au scandat „Viața negrilor contează” („black lives matter”) – slogan care este și titlul unei puternice mișcări civice a comunitații afro-americane, apărută în 2013.

Un protestatar la Minneapolis în fața Gărzii Naționale, vineri 29 mai 2020.

Guvernatorul democrat al statului Minnesota, Tim Walz a anunțat că a ordonat mobilizarea întregului contingent al Gărzii Naționale pentru a face față valului de proteste care continuă la Minneapolis și în alte localități. „Este pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial că se dă ordin de mobilizare generală” a precizat comandantul Gărzii Naționale din Minnesota, generalul Jon Jensen. Guvernatorul Waltz a mai informat că s-a consultat cu ministrul apărării și Șeful Statelor Majore Reunite ale SUA, înainte de a lua această decizie.

Protest la Minneapolis, 26 mai 2020: „Nu pot respira” este scris pe pancartă, cuvintele repetate de George Floyd polițistului care l-a ucis, după ce-l reținuse.

Autoritățile din statul Minnesota spun că polițistul care l-a ținut sub genunchi pe George Floyd, a fost arestat vineri. Afroamericanul de 46 de ani, încătușat, a murit luni noapte, când polițistul alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât și cap. Reținerea lui Floyed a fost filmată cu telefonul mobil de un martor ocular și postată imediat pe rețelele de socializare. Polițistul reținut se numește Derek Chauvin. Arestarea a venit după trei zile de proteste anti-rasiale, care în unele locuri au degenerat în acte de violență și vandalism.

Your browser doesn’t support HTML5

Proteste în SUA după moartea unui bărbat afroamerican în timpul unei arestări

Proteste au avut loc vineri seară și în fața Casei Albe, unde s-au adunat sute de manifestanți furioși care scandau injurii la adresa președintelui Donald Trump.

Protest în fața Casei Albe, Washington, 29 mai 2020.

În cursul nopții, măsurile de securitate la Casa Albă au fost mările iar sâmbătă dimineață, trupele Gărzilor Naționale au fost puse în stare de alertă la Washington.

### Vezi și... ### Tensiunile rasiale din Minneapolis se întind epidemic și în alte state americane

Președintele Trump a deplâns inițial cele întâmplate cu Floyd, dar ulterior i-a caracterizat pe manifestanți ca fiind „bandiți” și a sugerat o intervenție a armatei, în cazul în care violențele continuă. „Când jaful începe, împușcăturile încep” - a scris președintele pe Twitter, ceea ce i-a atras mențiunea „glorificare a violenței” din partea rețelei de socializare cu care se află în conflict.

Între timp, Trump a anunțat că a vorbit cu familia lui Floyd pentru a-și exprima „toată compasiunea și înțelegerea”.

Candidatul potențial al democraților în alegerile prezidențiale din noiembrie, fostul vicepreședinte Joe Biden a scris pe Twitter „Acum ajunge!” în timp ce fostul președinte Barack Obama (primul președinte afroamerican din istoria Statelor Unite) le-a cerut americanilor să coopereze pentru a crea o „nouă normalitate”, adăugând că tratamentul discriminatoriu, pe criterii rasiale, a devenit o normalitate care înfurie.