Statele Unite nu vor mai livra avioane de luptă de tipul F-35 Turciei

Un aparat american F-35

Anuntul făcut miercuri se referă la tehnologie de luptă, dar reflectă diferențele din ce în ce mai accentuate dintre Statele Unite, NATO și Turcia.

Statele Unite au anuntat oficial faptul ca Turcia nu mai face parte din programul legat de avionul militar F-35. Care sint motivele? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela

Statele Unite nu vor mai livra avioane de lupta de tipul F-35 Turciei pentru ca aceasta a cumparat sisteme de aparare S-400 din Rusia, in ciuda avertismentelor lansate de Washington. Anuntul facut ieri se refera la tehnologie de lupta, dar reflecta diferentele din ce in ce mai accentuate dintre Statele Unite si NATO pe de o parte si Turcia, pe de alta parte.

Este un deznodamint – oprirea livrarilor de avioane – care fusese anticipat, dar pina in ultimul moment, oficialitati din ambele tari au sperat ca poate fi evitat. Consecinta este ca Turciei ii va fi interzis sa achizioneze un tip de avion la producerea caruia a contribuit pina nu demult.

Ankara primeste sisteme rusesti menite sa doboare aparate de zbor cu tehnologie avansata, or daca turcii ar fi obtinut avionul primeau access si la informatii cu privire la acesta si slabiciunile sale.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a fost avertizat in repetate rinduri ca sistemele rusesti de aparare nu sint compatibile cu securitatea Aliantei Nord Atlantice. Dar se pare ca Erdogan a optat pentru cartea nationalista, crezind ca va putea evita consecintele.

Oficialitati turce de rang inalt au spus de curind agentiei Bloomberg ca Turcia este mult prea importanta pentru interesele de securitate americane si mult prea importanta pentru Europa, in legatura cu chestiunea refugiatilor, pentru ca Occidentul sa riste o ruptura majora.

Oficialitati de la Pentagon au incercat sa respinga o asociere intre disputa cu privire la avioane si problemele cu care se confrunta Alianta in general, intre care apropierea lui Erdogan de Rusia si provocarile sale la adresa Americii.

Presedintele Trump a scos in evidenta relatiile foarte bune cu Erdogan, spunind ca ezită sa faca un astfel de pas pentru ca va costa o multime de locuri de munca si nu este echitabil pentru Turcia. Desi Trump sustine ca Turcia a achizionat sistemele rusesti doar pentru ca administratia Obama nu i-a lasat alta alternativa, nu este adevarat.

Statele Unite au oferit in repetate rinduri sisteme de rachete Patriot, dar negocierile s-au blocat cind America a refuzat sa ofere acces la tehnologie cu caracter secret.

Decizia de a cumpara sisteme S-400 expune Turcia si la sanctiuni americane, dar asta va depinde de cit de multa influenta are Erdogan asupra lui Trump.