Your browser doesn’t support HTML5
Noua administrație americană, care va fi inaugurată la 20 ianuarie intenționează să se alăture din nou acordului, din care Donald Trump a scos Statele Unite. Are însă misiunea dificilă de a convinge comunitatea internațională că o face nu doar temporar. Acordul de la Paris cere semnatarilor să prezinte la fiecare cinci ani planuri specifice de reducere a emisiei de gaze cu efect de seră, pentru a limita creșterile de temperatură la mai puțin de două grade Celsius, prin comparație cu nivelele erei pre-industriale, și asta până la sfârșitul secolului. Echipa lui Biden nu va participa la reuniunea de sâmbătă, dar prin purtătorul său de cuvânt Ned Price a exprimat sprijin pentru principiile care stau la baza acordului.
### Vezi și... ### Serviciul UE de climatologie: Luna trecută a fost cel mai cald noiembrie din istorieJohn Kerry, care în 2016 era secretar de stat în administrația Obama și a semnat acordul, în numele Statelor Unite și acum va deveni trimis special american pentru modificările de climă, în administrația Biden. Președintele Trump a retras Statele Unite din acord, anunțul fiind făcut în 2017, argumentul său fiind că acesta ar fi în detrimentul economiei americane. A fost pentru a doua oară când Statele Unite se retrag dintr-un acord cu privire la modificările climatice, dupa ce George W. Bush părăsise Protocolul de la Kyoto, semnat inițial de Bill Clinton.
În ultimii ani, Europa a promovat politici agresive împotriva încălzirii globale și ezitările Washington-ului crează scepticism inițial cu privire la calitatea sa de lider, ținând cont de oscilațiile de poziție de la o administrație la alta.
În toamna aceasta, China, Corea de Sud și Japonia au anunțat obiective precise de reducere a emisiilor, în următoarele trei decenii. Un fost diplomat american a spus că aceste angajamente au fost făcute în anticiparea unei administrații Biden. Este probabil că angajamentele americane nu vor fi imediate, va fi nevoie de timp pentru ca detaliile tehnice să fie analizate de experți. Este probabil ca principalele coordonate ale planului american să implice mai puțin guvernul federal, având ca principali actori statele americane și chiar comunități mai mici.
Se anticipează că pe fondul pandemiei de coronavirus, anul acesta, emisiile de gaze toxice vor scădea cu până la 11%, un record nedorit însă pentru că are la origine reducerea drastică a activității economice.