Your browser doesn’t support HTML5
Administrația Biden încearcă să stabilească cum și cât poate contribui la investigarea atrocităților comise de forțele Rusiei în Ucraina de către Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga. Statele Unite doresc ca Vladimir Putin și acoliții săi să fie făcuți răspunzători pentru crimele comise în Ucraina și privesc tribunalul, creat printr-un tratat internațional cu două decenii în urmă ca fiind entitatea cea mai capabilă să realizeze acest lucru.
Dar legi adoptate din 1999 și până în 2002 de către Congres au luat în considerare eventualitatea ca Tribunalul să investigheze americani și au limitat capacitatea administrației americane să ofere sprijin.
America obiectează, de asemenea, la aplicarea jurisdicției Curții în cazurile unor cetățeni ai unor țări nesemnatare ale tratatului, între care Statele Unite, dar și Rusia.
Până acum eforturile americane se materializează în documentarea crimelor comise și a informațiilor din care reiese că violențele împotriva civililor ucraineni sunt premeditate, o parte a planului Kremlinului. Consilierul principal pentru securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan a spus că responsabilitatea pentru atrocități revine regimului de la Moscova.
Dar nu este încă clar unde trebuie prezentate aceste dovezi, dată fiind dezbaterea internă cu privire la Tribunalul internațional. Sullivan a spus că, în trecut, crime similare au fost judecate la tribunalul de la Haga, dar au existat în unele cazuri și alte mecanisme. Dar dacă în trecut Consiliul de Securitate ONU a ajutat la crearea unor tribunale internaționale pentru conflicte ca acela din Ruanda sau fosta Iugoslavie, Rusia se poate opune prin veto unui tribunal pentru Ucraina.
Your browser doesn’t support HTML5
Atâta timp cât Putin se află la putere, este puțin probabil ca el să ajungă să fie judecat în vreo instanță internațională, dar chiar și în absență, inculpări pentru crime de război transmit un mesaj și pot de exemplu limita capacitatea persoanelor respective de a călători.
Sunt țări, între care Germania, care au legi care acoperă crime de război și crime împotriva umanității, comise pe întreg globul. Procurorul general al Ucrainei a solicitat ajutor internațional pentru adunarea de dovezi cu privire la crimele comise de ruși, iar cel american – Merrick Garland – a spus că administrația participă la un efort internațional de a sprijini eforturile ucrainene, în colaborare cu țări aliate.