Statele Unite cred că Ucraina poate câștiga războiul dacă „are echipamentul potrivit”

Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul american al apărării Lloyd Austin la întâlnirea lor de la Kiev cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Statele Unite consideră că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei dacă are „echipamentul potrivit”, a declarat pe 25 aprilie șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după o călătorie la Kiev împreună cu secretarul de stat, Antony Blinken.

Vizita din 24 aprilie a avut loc în momentul în care războiul a intrat în a treia lună, cu mii de morți și milioane de refugiați. Invazia rusească din Ucraina începută pe 24 februarie a fost contracarată de Occident cu un sprijin masiv pentru Kiev, inclusiv livrări de arme.

„Primul pas în obținerea victoriei este să crezi că poți câștiga. Și ei [ucrainenii] cred că putem câștiga", a spus ministrul american al apărării unui grup de jurnalişti după ce el și Blinken s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Noi credem că putem câștiga, ei [ucrainenii] pot câștiga dacă au echipamentul potrivit, sprijinul necesar”, a spus Austin, adăugând că Statele Unite speră că armata rusă își va epuiza forțele în Ucraina, ceea ce o va împiedica să lanseze noi invazii în viitor.

„Vrem să vedem Rusia slăbită în măsura în care să nu poată face genul de lucruri pe care le-a făcut prin invadarea Ucrainei”, a spus Austin.

Președintele ucrainean cere de luni de zile Occidentului armament greu, inclusiv artilerie și avioane de luptă, argumentând că forțele sale ar putea schimba cursul războiului dacă ar fi dotate mai bine.

Vizita șefului Pentagonului și a șefului diplomației americane la Kiev a fost prima a unor înalți oficiali americani, la două luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia și a coincis cu Paștele ortodox.

„Ne inspiră rezistența creștinilor ortodocși din Ucraina în fața acestui război brutal de agresiune al președintelui Putin”, a scris înainte de vizită pe Twitter secretarul de stat Blinken.

El și ministrul Austin au anunțat un nou pachet de asistență americană în valoare de 713 de milioane de dolari pentru guvernul lui Zelenski și țările din regiune.

După cum remarcă Reuters, vizita a subliniat schimbarea din conflict, după ce forțele ucrainene au primit masiv armament din Occident și au împiedicat armata rusă să cucerească Kievul.

Dar forțele ruse s-au regrupat, încercând să ocupe mai mult teritoriu în regiunea Donbas, în sud-est. Acest lucru le-a permis liderilor străini să viziteze capitala ucraineană, mai multe țări și-au redeschis ambasadele, iar unii locuitori ai Kievului au revenit la casele lor de Paște.

Paște și război în Ucraina

Moscova, care își descrie acțiunile în Ucraina drept o „operație militară specială”, neagă că ar fi avut ca țintă civili și respinge acuzațiile Ucrainei privind comiterea de atrocități.

Paștele nu a dus însă la oprirea violențelor, după cum se spera. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, șeful spiritual al creștinilor ortodocși, a cerut coridoare umanitare în Mariupol și în alte zone ale Ucrainei, unde a spus că „se desfășoară o tragedie umană de nedescris”.

### Vezi și... ### Patriarhul ecumenic a cerut deschiderea de coridoare umanitare în Ucraina

Cei doi demnitari americani au călătorit sâmbătă în Polonia, de unde s-au dus la Kiev, dar din motive de securitate presa nu a putut relata despre vizită decât după încheierea ei. Cu ocazia vizitei, s-a mai anunțat că diplomații americani vor începe să revină în Ucraina săptămâna aceasta.

Ei au părăsit ambasada de la Kiev cu aproape două săptămâni înainte de invazia rusească din 24 februarie, mutând unele funcții în orașul vestic Lvov, înainte de a se evacua de tot în Polonia.

„Nu există vreun substitut pentru întâlnirile față în față și, desigur, există un simbolism al revenirii în țară”, a declarat jurnaliștilor un oficial al Departamentului de Stat.

După vizita la Kiev, ministrul american al apărării va călători în Germania, unde va găzdui omologi din peste 20 de țări și pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la baza aeriană americană de la Ramstein, pentru a discuta despre nevoile de apărare ale Ucrainei, a declarat un oficial de la Pentagon.

Înainte de a se întâlni cu delegația americană, Zelenski i-a mulțumit pe Twitter președintelui Joe Biden și Statelor Unite pentru conducerea eforturilor internaționale de sprijinire a Ucrainei.

Iar într-un discurs emoționant în Catedrala Sfânta Sofia din Kiev, veche de 1000 de ani, prin care a marcat paștele ortodox, Zelenski a spus că țara sa va depăși „vremurile întunecate” pe care le traversează.

### Vezi și... ### Zelenski: „Domnul și sfânta lumină cerească sunt de partea noastră”

Blinken și Austin l-au informat pe Zelenski cu privire la ajutoare militare noi de peste 322 de milioane de dolari, ceea ce ridică la 3,7 miliarde de dolari asistența de securitate totală a Statelor Unite pentru Ucraina de la începutul invaziei rusești.

Noile ajutoare vor întări „capabilitățile de care Ucraina are nevoie, în special pentru lupta din Donbas”, a spus oficialul de la Departamentul de Stat, precizând: „Această asistență va ajuta, de asemenea, forțele armate ale Ucrainei să treacă la sisteme de arme și apărare aeriană mai avansate, în esență sisteme NATO”.

Noul ajutor american mai include 400 de milioane de dolari pentru alte 15 țări din Europa Centrală și de Est și din Balcani, a mai spus oficialul.

Peste 50 de ucraineni urmează să încheie la 25 aprilie instructajul american pentru a opera echipamente de artilerie grea pe care Washingtonul a început să le trimită în Ucraina în ultimele săptămâni. Este un ajutor care răspunde noilor condiții în care se dau acum luptele, anume faptului că au loc în regiunea cu relief plat și deschis din Donbas, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, reporterilor din Polonia.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Va trebui ca Rusia să nu poată repeta ce a făcut în Ucraina (Lloyd Austin)

Înaintea vizitei lui Blinken și Austin, oficialii ucraineni au întocmit o listă de arme necesare urgent din Statele Unite, inclusiv sisteme antirachetă, sisteme antiaeriene, vehicule blindate și tancuri, a declarat duminică pentru NBC News un consilier prezidențial, Igor Jovkva.

Aliații din NATO s-au dovedit din ce în ce mai dispuși să furnizeze Ucrainei echipamente mai grele și sisteme de arme mai avansate. Marea Britanie a promis că va trimite vehicule militare și se gândește să furnizeze Poloniei tancuri britanice, așa încât polonezii să poate trimite Ucrainei tancurile T-72-urile de producție sovietică.

Uniunea Europeană pregătește „sancțiuni inteligente” împotriva importurilor de petrol rusești, posibil o formă de embargo, a relatat la 25 aprilie The Times, , citându-l pe vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat la 24 aprilie, după discuții telefonice cu Zelenski, că Ankara este pregătită să asiste la negocierile cu Rusia. Zelenski a spus că a discutat cu Erdogan despre necesitatea evacuării imediate a civililor din orașul Mariupol, locul celei mai mari bătălii din conflict.

Forțele ruse au încercat, de Paști, să atace din nou uzina metalurgică Azovstal, principalul bastion ucrainean din Mariupol, au declarat oficialii ucraineni, adăugând că acolo se adăpostesc și peste o mie de civili.

Capturarea orașului Mariupol ar permite forțelor ruse să creeze o punte terestră între separatiștii pro-ruși care controlează părți din regiunile Donețk și Luhansk și peninsula Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Ucraina estimează că zeci de mii de civili au fost uciși în Mariupol și spune că 100 000 de civili se mai află încă în oraș. Organizația Națiunilor Unite și Crucea Roșie spun că numărul victimelor printre civili este de ordinul miilor de persoane.