Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru ajutorul de securitate de 275 de milioane de dolari, anunțat de Pentagon ca și pentru ajutorul american fără precedent de până acum.
Președintele Ucrainei a arătat că sprijinul american nu s-a materializat doar în succesele din război, contribuind și la stabilitatea economică a țării, în vremurile dificile pe care le traversează.
### Vezi și... ### Departamentul de Stat: SUA nu încurajează atacurile ucrainene în RusiaZelenski i-a spus interlocutorului american că proiectilele rusești au distrus circa jumătate din infrastructura energetică a țării, arătându-se recunoscător Statelor Unite pentru fondurile alocate în special pentru reconstrucția sistemului energetic al Ucrainei. Penuria de electricitate și căldură riscă să trimită noi valuri de refugiați ucraineni în străinătate, pe măsură ce temperaturile scad.
Zelenski a vorbit și despre intenția sa de a convoca un Summit Global pentru pace. Biden a salutat disponibilitatea Kievului de a încheia o pace dreaptă, bazată pe principiile Cartei Națiunilor Unite. Situația economică din lume se menține precară și există temerea că aceasta ar putea eroda sprijinul pentru Ucraina, în Occident.
Ministrul american de Finanțe, Janet Yellen a recunoscut într-un interviu că inflația în America este la nivelul cel mai ridicat, în ultimii 40 de ani, iar războiul din Ucraina care continuă e un factor important care contribuie la criză. Yellen a spus că încheierea războiului din Ucraina ar fi vestea cea mai bună pentru economia mondială. Dar cât luptele continuă, America sprijină Ucraina, cu sancțiuni – peste 1000 – împotriva sectoarelor bancar, energetic și industriilor militare din Rusia.
Unul dintre adjuncții lui Yellen, Wally Adeyemo, are misiunea de a paraliza economia Rusiei și a priva Kremlinul de mijloacele de continuare a războiului. Ministrul american vede și dovezi că rușii evită unele dintre sancțiuni, dar progresul e evident, de exemplu producătorii ruși de tancuri și-au închis unitățile pentru că nu pot obține echipamentele de care au nevoie.
### Vezi și... ### Liderii G7 spun că Putin s-a plasat de „partea greșită a istoriei” prin atacul asupra UcraineiÎncepând de săptămâna trecută, Grupul celor 7 economii dezvoltate care include Statele Unite și Uniunea Europeană plus Australia a căzut de acord să limiteze la 60 de dolari barilul, orice achiziții de țiței din Rusia. Scopul principal este limitarea veniturilor obținute de Moscova.
Al doilea obiectiv este de a menține livrările de petrol din Rusia pe piețe, un mare exportator, pentru că altfel prețurile la energie ar crește foarte mult. Întrebată cât va continua ajutorul american pentru Ucraina, Janet Yellen a spus „atâta timp cât va fi nevoie”.