Statele Unite retrag personal ne-esențial din ambasada de la Kabul

Elicoptere militare americane survolează capitala afgană Kabul, 19 aprilie, 2021

Statele Unite au ordonat marţi plecarea personalului ne-esenţial de la ambasada din Kabul din cauza unor ameninţări sporite într-un moment în care armata americană se pregăteşte să părăsească Afganistanul după 20 de ani de război. Departamentul de Stat a indicat că „a ordonat plecarea de la ambasada Statelor Unite la Kabul a angajaţilor guvernului american care îşi pot îndeplini atribuţiile din altă parte".

Decizia a fost luată „în lumina creşterii violenţei şi ameninţărilor la Kabul", a afirmat Ross Wilson, ambasadorul SUA interimar în capitala afgană.

El a estimat că ordinul va afecta doar un „număr relativ mic". Guvernul american intenţionează să-și retragă toate trupele din Afganistan până la 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atentatele din 2001 care au condus Washingtonul să răstoarne regimul talibanilor.

Preşedintele american, Joe Biden, a estimat că forţele SUA şi-au atins obiectivele, dar numeroşi analişti consideră că retragerea ar putea duce Afganistanul spre un nou război civil sau ar putea permite revenirea talibanilor la putere.

Totodată, emisarul special al Statelor Unite pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a avertizat că Afganistanul ar putea pierde sprijinul financiar american dacă guvernul dominat de Talibani nu respectă drepturile omului, mai ales drepturile femeilor. Este vorba de ajutoare în valoarea de sute de milioane de dolari. Într-o audiere în Senat, Zalmay Khalilzad – care a coordonat ani de zile negocierile cu milițiile Taliban – a declarat că mereu a subliniat faptul că după lupta cu terorismul, respectarea drepturilor omului, mai ales ale femeilor, este condiția cea mai importantă pentru continuarea sprijinului financiar american.

În timpul primului regim Taliban, între 1996 -2001, femeile și-au pierdut aproape toate drepturile, începând cu cel la educație și muncă.