La o zi dupa ce presedintele Trump a recunoscut Ierusalimul ca fiind capitala statului Israel, reactiile continua să apară, inclusiv cele violente, in regiune. Ce s-a mai aflat despre strategia Casei Albe si contextul anuntului? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.
Atunci cind Trump l-a sunat pe presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, pentru a-i comunica decizia cu privire la Ierusalim, el a tinut sa adauge ca se lucreaza si la un plan de pace.
Echipa presedintelui Statelor Unite, condusa de ginerele și consilierul său prezidential Jared Kushner, se pregateste sa anunte un plan, la inceputului anului 2018. Ceea ce nu se stie este daca partea arabă va mai fi dispusa sa asculte, tinind cont de simbolistica legata de recentul anunt al lui Donald Trump, care ia partea Israelului, intr-una dintre cele mai controvesate chestiuni, statutul Ierusalimului.
Your browser doesn’t support HTML5
O oficialitate americana a declarat, mentinind o linie dura „Daca palestinienii vor continua sa spuna ca nu mai vor sa stea de vorba, atunci nu vom initia noua incercare de a debloca procesul de pace”. Aliati occidentali si arabi ai Statelor Unite au avertizat ca asa ar putea sta lucrurile si ca anuntul va periclita procesul de pace.
Ceea ce se stie despre planul de pace al administratiei este ca va acoperi toate chestiunile spinoase intre care Ierusalimul, frontiere, securitate, viitorul asezarilor evreiesti din teritorii ocúpate si soarta refugiatilor palestinieni si va solicita Arabiei Saudite si tarilor din Golf sa-i sprijine pe palestinieni.
In conversatia sa telefonica cu Abbas, Donald Trump i-ar fi spus interlocutorului său că palestinienii vor avea de cistigat de pe urma planului american, fara sa ofere detalii. In replică, liderul Abbas a aratat ca orice plan de pace trebuie sa se materializeze intr-un acord care prevede ca palestinienii isi au capitala in Ierusalimul Rasaritean.
O sursa a administratiei a adaugat ca presedintele Statelor Unite i-a spus liderului palestinian ca doreste sa discute direct aceste chestiuni si l-a invitat la Casa Alba. Oficialitati americane au aratat ca Kushner sprijina decizia presedintelui, fiind constient insa cae a poate deraia procesul de pace.
Un indicator al reactiei palestiniene este daca Abbas se va intilni sau nu cu vice-presedintele Pence, cind acesta se va afla in regiune, la mijlocul lui decembrie. O oficialitate palestiniană a spus ca Pence nu este binevenit. Ramine de vazut si care va fi reactia altor state arabe, unele aliate cu Statele Unite, în lupta impotriva terorismului. O oficialitate americana a spus ca pozitia palestiniană este intr-atit de subredă, incit in cele din urma un vor avea incotro decit sa participe la procesul de pace, condus de America.
Un alt argument care se face auzit este ca oferind Israelului ceea ce si-a dorit, America poate acum si solicita concesii de la premierul Benjamin Netanjahu.