Statele Unite: e posibil ca Iranul să „contribuie” la crimele de război comise în Ucraina

Rămășițele unei drone iraniniene de tip Shahed lansată de armata rusă cu o urare de Anul Nou în limba rusă. Drona a fost doborâtă în noaptea de Anul Nou deasupra capitalei Kiev, 1 ianuarie 2023.

Administrația Biden a declarat luni că vânzarea de către Teheran a dronelor sale letale către Rusia pentru invazia din Ucraina ar putea însemna că Iranul „contribuie la crime de război pe scară largă”, relatează Associated Press.

Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a lansat această acuzație împotriva Iranului luni, în timp ce a vorbit cu reporterii care îl însoțeau pe președintele Joe Biden într-o călătorie în Mexic.

Deși nu a semnalat o schimbare de politică, acuzația a marcat una dintre cele mai dure afirmații ale Statelor Unite împotriva Iranului de când regimul de la Teheran a început să furnizeze arme Rusiei arme pentru a sprijini războiul său de aproape un an dinn Ucraina.

### Vezi și... ### Un parteneriat toxic: Rusia, Iranul și blocul națiunilor sancționate

Acuzația americană a venit în timp ce Statele Unite și partenerii lor europeni încearcă să ostracizeze în continuare ambele țări în fa opiniei publice internaționale, pentru că nu reușesc să oprească de oprirea ransferurilor de arme pe care se bazează din ce în ce mai mult Rusia.

Sullivan a mai spus că Iranul a ales „să meargă pe calea în care armele lor sunt folosite pentru a ucide civili în Ucraina și pentru a arunca orașele în frig și întuneric, ceea ce din punctul nostru de vedere pune Iranul într-o poziție în care ar putea fi posibil să contribuie la crime de război pe scară largă”.

Sullivan s-a referit și sancțiunile europene și americane lansate contra Iranului, după ce Washingtonl dezvăluit anul trecut vânzările de armament iranian către Rusia, ca exemple ale modului în care sancțiunile încearcă „să facă aceste tranzacții mai dificile”.

Dar consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă a recunoscut că „modul în care [Iranul și Rusia] le realizează efectiv face ca interzicerea fizică [a tranzacțiilor] să fie dificilă”.

### Vezi și... ### Cum vrea Washingtonul să rezolve problema dronelor trimise de Iran Rusiei