Statele Unite vor acorda Ucrainei un nou ajutor civil în valoare de 457,55 milioane de dolari

Polițiști ucraineni.

Statele Unite vor acorda Ucrainei un nou ajutor civil în valoare de 457,55 milioane de dolari, dintre care o parte va fi destinată anchetelor declanșate de guvernul de la Kiev asupra atrocităților comise de armata rusă în Ucraina, a anunțat luni șeful diplomației americane Antony Blinken.

Asistența e destinată să ajute poliția și agențiile criminaliste ucrainene, iar o porțiune din ea va sprijini eforturile guvernului de la Kiev de a documenta și cerceta atrocitățile comise de de forțele ruse și aducerea în fața justiției a celor care se fac vinovați pentru ele, a spus Blinken într-o declarație.

### Vezi și... ### Comisia specială ONU: Dovezile arată că în Ucraina au fost comise crime de război

Noul ajutor american a fost anunțat după ce o comisie mandatată de Națiunile Unite a găsit dovezi privind crime de război în Ucraina, între care violuri, tortură, execuții sumare, arestarea de copii, comise de ruși în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina.

Șeful Comisiei de anchetă asupra Ucrainei, Erik Mose, a anunțat vinerea trecută că un număr mare de crime de război au fost comise de ruși, și doar în două cazuri de ucraineni, acuzați că au supus la rele tratamente militari ruși.

Această nouă tranșă de ajutor aduce la 645 de milioane de dolari din decembrie încoace asistența americană destinată instituțiilor ucrainene care veghează la respectarea legii, a mai spus ministerul american de externe.