Statele Unite vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, în timpul reuniunilor anuale de toamnă ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale, 22 octombrie 2024.

Statele Unite urmează să anunțe noi sancțiuni săptămâna viitoare, menite să reducă eforturile de război ale Rusiei în Ucraina, a declarat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, la 22 octombrie.

Sancțiunile vor viza entități secundare din țări care furniează Rusiei componente critice folosite de industria de armament, a declarat Yellen liderilor financiari mondiali reuniți la Washington pentru reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Băncii Mondiale.

„Vom anunța noi sancțiuni puternice care îi vor viza pe cei care facilitează mașinăria de război a Kremlinului, inclusiv intermediarii din țările terțe care furnizează Rusiei elemente esențiale pentru armata sa”, a spus ea la o conferință de presă.

Actualele întâlniri ale conducerii FMI și Băncii Mondiale sunt percepute în Statele Unite ca fiind ultimele întâlniri importante ale finanțiștilor în perioada președinției lui Joe Biden. Starea economiei și rata inflației reprezintă o preocupare deosebită pentru alegătorii americani în această perioadă.

Alegerea pe care electoratul american o va face între candidatul republican Donald Trump și candidatul democrat Kamala Harris va avea un impact enorm asupra finanțelor mondiale și a economiei globale.

Yellen s-a referit și la utilizarea veniturilor provenite din activele suverane rusești înghețate pentru a acorda împrumuturi Ucrainei. Parlamentul European a aprobat un împrumut de până la 35 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari) pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei, care va fi rambursat folosind veniturile viitoare din activele băncii centrale ruse înghețate în străinătate.

Statele Unite se așteaptă să poată contribui cu 20 de miliarde de dolari la pachetul total de împrumuturi, în valoare de 50 de miliarde de dolari, convenit de G7 și de aliații UE, potrivit Yellen.

Departamentul Trezoreriei SUA „lucrează neobosit pentru a debloca valoarea economică a activelor suverane rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina”, a declarat oficialul.

Dominația dolarului și BRICS

În ceea ce privește faptul că dolarul american rămâne principala monedă folosită în comerțul internațional, Yellen a declarat că nu vede nicio altă valută care să candideze la înlocuirea sa.

Președintele rus Vladimir Putin a criticat în mod repetat dominația dolarului american în tranzacțiile internaționale și a vorbit despre găsirea unui substitut pentru acesta.

Rusia găzduiește în acest moment un summit BRICS care reunește liderii celor cinci membri inițiali - Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud - și câțiva alții, inclusiv noii membri Emiratele Arabe Unite, Egipt, Etiopia și Iran.

Putin a declarat înaintea summitului că unul dintre obiectivele sale este de a discuta o alternativă la rețeaua SWIFT, utilizată pentru dirijarea plăților internaționale. Multe bănci rusești au interdicție de a utiliza SWIFT după invazia Rusiei în Ucraina.

La 22 octombrie, FMI a publicat previziunile sale privind economia mondială, îmbunătățind perspectivele economice pentru Statele Unite în acest an și reducând așteptările privind creșterea economică în Europa și China.

FMI se așteaptă ca economia Statelor Unite să crească cu 2,8% anul acesta, în ușoară scădere de la 2,9% în 2023. Creșterea din Statele Unite a fost determinată de cheltuielile de consum ridicate, alimentate de creșterile salariale solide ajustate în funcție de inflație.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te