Statele Unite vor extinderea embargoului impus Iranului pe importul de arme convenționale

Secretarul de stat american, Mike Pompeo , Washington, 24 iunie 2020.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo cere Națiunilor Unite să nu ridice embargoul pe arme convenționale, impus Iranului.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondență de la Washington: Iranul și sancțiunile americane

Embargoul pe importul de arme convenționale, impus Iranului în ultimii cinci ani, expiră în luna octombrie. Washington-ul dorește ca el să nu fie ridicat.

Partea iraniană avertizează că dacă așa se va întâmpla, vor exista consecințe serioase. Secretarul de stat Mike Pompeo a spus că ridicarea embargo-ului ar pune în pericol comerțul maritim, ar facilita achiziționarea de către Iran a unor avioane de luptă rusești pentru propriul uz și a altor tehnologii militare pentru aliați ai Teheranului, ar amenința stabilitatea economică și ar face ca Iranul să devină un traficant de arme pentru state certate cu legea. Pompeo a mai spus că dacă Teheranul este lăsat să cumpere avioane rusești, orașe cum sunt Riad, New Delhi, Roma și Varșovia ar fi potențial în pericol. Șeful diplomației americane s-a referit la un raport al secretarului general ONU în care se arată că armele folosite pentru atacurile din septembrie împotriva unor instalații petroliere saudite și cele din zonele de coastă ale Yemen-ului și-ar fi avut originea în Iran. „Iranul violează deja prevederile embargo-ului, chiar înainte ca acesta să fi expirat” – a spus Pompeo.

După remarcile acestuia, ministrul de externe Iranian Javad Zarif a acuzat Statele Unite că încearcă să lovească în poporul iranian și să destabilizeze Orientul Mijlociu prin intervențiile sale militare. „Pentru prima dată în istorie, un membru permanent al Consiliului de Securitate pedespsește state care respectă legea și cetățeni particulari pentru că nu violează o rezoluție a Consiliului” - a spus ministrul, referindu-se la rezoluția în sprijinului acordului din 2015 care a stabilit embargoul. Acesta expiră la 18 octombrie și câteva state au criticat poziția americană după ce administrația Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul. Rusia și China care sunt în continuare semnatare ale acordului nuclear și potențiali furnizori de arme pentru Iran, critică dorința americană de a extinde embargoul.

Zarif a acuzat Statele Unite că încearcă să slăbească organizații internațional, exprimând opinia că retragerea americană din acordul nuclear este ilegală și mulțumind Rusiei și Chinei pentru că rezistă în fața a ceea ce a caractrizat drept campania americană de izolare a Iranului.