Săptămâna trecută, Statele Unite au eșuat în încercarea de a obține la ONU extinderea embargoului asupra exportului de arme către Iran. Acum Washingtonul își dorește ca sancțiunile împotriva Teheranului să fie reluate.
Your browser doesn’t support HTML5
Întrebat în legătură cu șansele unui astfel de demers, în absența sprijinului în Consiliul de Securitate, unde Rusia și China au drept de veto, secretarul de stat Mike Pompeo a spus că se așteaptă ca țările să-și respecte obligațiile internaționale.
### Vezi și... ### Iranul și UE contestă dreptul Statelor Unite de a cere reactivarea sancțiunilor împotriva TeheranuluiSancțiunile împotriva Iranului au fost în vigoare până la acordul nuclear din 2015. Experții cred însă că planul american riscă să arunce Consiliul într-un impas juridic, fără ca asta să aibă impact asupra programului nuclear al Iranului. Unele țări europene au avertizat că nu vor sprijini o încercare unilaterala a Americii de a reimpune sancțiuni și că doresc să mențină în viață acordul nuclear, din care Statele Unite s-au retras acum doi ani.
Rusia și China spun că Statele Unite nu mai au dreptul legal să reactiveze sancțiunile ONU, adăugând că le vor ignora, dacă acestea sunt totuși reimpuse.
Argumentul american este un subterfugiu juridic. Statele Unite susțin că în calitate de semnatar inițial al acordului nuclear din 2015 au dreptul să reimpună sancțiuni, chiar dacă s-au retras din tratat. Idee respinsă însă de ceilalți semnatari, care nu consideră că Washington-ul mai face parte din înțelegerea nucleară.
Într-un document înaintat secretariatului Consiliului de Securitate, Statele Unite argumentează că retragerea din acord nu anulează statutul juridic, ca semnatar initial. Dar responsabilul cu politica externa al Uniunii Europene crede ca odată cu retragerea din tratat, Statele Unite nu mai au prerogativele pentru a reimpune sancțiunile.
În afara acestei dispute juridice, America nu a prezentat un plan menit să asigure respectarea sancțiunilor în cazul în care majoritatea membrilor în Consiliul de Securitate nu i se alătură.
După ce Statele Unite a informat oficial Consiliul de Securitate despre intenții lor, restul țărilor membre au 10 zile să prezinte o inițiativă alternative, care este sigur că va fi blocată de Statele Unite prin veto.
Sancțiunile pot fi reimpuse la 30 de zile după notificarea americană. O oficialitate din administrația Trump a spus: „Când sancțiunile sunt reimpuse, Rusia și China pot vinde în continuarea arme în Iran, dar, dacă o fac, își nesocotesc obligațiile ca state membre permanente în Consiliul de Securitate și destabilizează Orientul Mijlociu”.