Statele Unite vor înființa un post de ambasador pentru Arctica

Statele Unite ale Americii vor înființa un nou post de ambasador pentru Arctica, în contextul în care NATO a subliniat provocările strategice impuse de activitatea crescută a Rusiei în această regiune.

„Ambasadorul general pentru regiunea arctică va promova politica SUA în Arctica, va colabora cu omologii din țările arctice și non-arctice, precum și cu grupurile indigene”, se spune într-o declarație din 26 august a Departamentului de Stat al SUA.

SUA sunt unul dintre cele opt state riverane ale Arcticii și sunt membre ale Consiliului Arctic, un forum interguvernamental care promovează cooperarea în regiune.

Concurența pentru resursele naturale ale Arcticii s-a intensificat în ultimii ani, Rusia investind masiv în securitatea militară, în eforturi miniere și în extinderea rutelor comerciale. Moscova a încercat, de asemenea, să își extindă zona în regiunea arctică, bazându-se pe afirmațiile sale conform cărora o creastă de sub Oceanul Arctic este o extensie a teritoriului său.

În timpul unei vizite în Arctica canadiană la 26 august, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a lăudat investițiile anunțate recent de Canada în noi sisteme de apărare, pe fondul unei consolidări militare rusești semnificative în regiune. Stoltenberg a remarcat faptul că Rusia a redeschis sute de instalații militare din epoca sovietică în Arctica și a avertizat că Rusia și China se asociază pentru a contesta valorile și interesele NATO în regiune.