Statele Unite încep vaccinarea anti-Covid-19

Containere cu vaccinul ant-Covid-19, dezvoltat de Pfizer/BioNTech și produse la o fabrică din Portage, Michigan, Statele Unite, 13 decembrie 2020.

Containere cu vaccinul ant-Covid-19, dezvoltat de Pfizer/BioNTech și produse la o fabrică din Portage, Michigan, Statele Unite, 13 decembrie 2020.

În Statele Unite începe campania de vaccinare anti-Covid, cea mai mare campaniei de acest gen din istoria modernă a țării, pe fundalul unei creșteri rapide a numărului de infecții dar și de decese legate de noul coronavirus, care se apropie de 300 de mii.

Se așteaptă ca circa 3 milioane de doze din vaccinul dezvoltat firmele Pfizer/BioNTech să fie distribuite de luni către spitale și centre medicale. Vaccinul a primit săptămâna trecută aprobarea de urgență pentru piața americană.

În Marea Britanie, vaccinarea cu același produs a început încă de săptămâna trecută, în Uniunea Europeană, omologarea mai durează circa o săptămână pentru că Ageția Europeană pentru Medicamente de la Amsterdam vrea să analizeze mai multe date legate mai ales de securitatea vaccinului, cu scopul de a mări și încrederea populațiilor.

Săptămâna aceasta, vaccinul dezvoltat de firma americană Moderna ar putea fi de asemenea omologat pe piața americană, unde până la sfârșitul lunii decembrie ar putea fi distribuite în jur de 40 de milioane de vaccinuri. Ambele preparate presupun două vaccinări pentru a-și face efectul.

Canada ar putea începe tot luni vaccinarea în masa cu produsul Pfizer/BioNTech, care a mai fost aprobat în Mexic, Arabia Saudită, Bahrain și Israel.

China și Rusia, pe de altă parte, au lansat de mai mult timp campaniile de vaccinare cu propriile produse, despre care se știe puțin, pentru că nu s-a cerut încă omologarea pe piețele internaționale.

Statele Unite au înregistrat între timp una din cele mai dramatice săptămâni în evoluția pandemiei de coronavirus, cu 1,5 milioane de noi infectări și un record de peste 3 mii de decese pe zi.

În Europa, Italia a depășit acum Marea Britanie, devenind țara cu cea mai ridicată rată a mortalității.

Tot creșterea nestăvilită a numărului de noi infectări, dar mai ales a deceselor a făcut guvernul german și landurile să impună de miercuri o carantină națională pe perioada sărbătorilor. Toate magazinele cu produse ne-esențiale se vor închide, elevii vor intra mai devreme în vacanță și se extinde lucrul de la distanță. Totodată, s-a renunțat la ideea de a relaxa restricțiile pentru zilele de Crăciun.