Statele Unite și Uniunea Europeană critică noua legislație homofobă din Ungaria

Proteste LGBT în fața Parlamentului Ungariei, Budapesta, 14 iunie 2021

Statele Unite și Uniunea Europeană au criticat o lege controversată adoptată de Parlamentul Ungariei la 15 iunie, care interzice diseminarea în școli a conținutului considerat de autorități drept promovare a homosexualității și schimbării de sex.

Legea a fost adoptată de partidul de dreapta Fidesz al premierului Viktor Orban, în ciuda unor critici aspre din partea grupurilor pentru drepturile omului și a partidelor de opoziție. Criticii au făcut o paralelă cu legislația discriminatorie din Rusia și au spus că este un atac împotriva drepturilor omului în cazul minorităților sexuale.

### Vezi și... ### Legislație anti-LGBT în Ungaria

Comisara europeană pentru egalitate, Helena Dalli, a avertizat că Uniunea Europeană ar putea reține fonduri europene destinate Ungariei, după modelul folosit în trecut față de șase regiuni poloneze, care s-au declarat „libere de LGBT”. „Mesajul este că, dacă nu susțineți valorile democrației sau egalității împărtășite de Uniunea Europeană, nu aveți dreptul să luați bani pentru proiecte”, a declarat Dalli într-un interviu pentru Reuters.

La Washington, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a spus că noua lege din Ungaria „ridică îngrijorări” cu privire la „libertatea de exprimare”. Jalina Porter a mai spus că legea include restricții care „nu-și au locul într-o societate democratică”.

Legea ungurească a iritat Washingtonul, cu atât mai mult cu cât în Statele Unite este marcată în iunie „pride month”, o lună în care în orașele americane au loc marșurile pride.

La Budapesta, adoptarea legi a fost precedată de un mare miting împotriva ei, care a avut loc luni, în fața Parlamentului, iar partidele opoziției de stânga au boicotat votul.

### Vezi și... ### Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care cere combaterea discursului urii față de comunitatea LGBT

Nu este clar ce pedepse ar putea fi aplicate celor condamnați pentru încălcarea noii legi. Guvernul Orban a declarat că legislația este necesară pentru a proteja „dreptul copiilor la identitatea lor de gen primită la naștere”.

Naționalistul Orban care promovează un regim neliberal în țara sa se pregătește de alegeri anul viitor și și-a radicalizat discursul față de LGBT și imigranți.

Asociațiile comunității LGBT și apărătorii drepturilor omului au declarat că legea va „călca în picioare drepturile tinerilor homosexuali și transgender”.

Legislația ungurească a fost criticată și de raportoarea Parlamentului European pentru Ungaria, parlamentara franceză din Grupul Verzilor Gwendoline Delbos-Corfield, care a spus că „folosirea protecției copilului ca scuză pentru a ataca persoanele LGBT dăunează tuturor copiilor din Ungaria”.