Statuile controversate ale unor figuri celebre au fost dărâmate, în contextul protestelor antirasiste

Statuia lui Christofor Columb este pe sol după ce a fost doborâtă de protestatari.
Columb a fost sărbătorit de secole în S.U.A., în ciuda istoriei sale de colonizare, înrobire și violență față de nativii americani.

O statuie a lui Robert Milligan, un celebru negustor și proprietar de sclavi, este înlăturată de pe soclul amplasat în curtea Muzeului Docklands din Londra, lângă Canary Wharf, iar primarul Londrei, Sadiq Khan, a anunțat o revizuire a tuturor statuilor și numelor de străzi ale orașului, spunând că cele care au legături cu sclavia „ar trebui eliminate”.

Un colaj foto care arată cum este dărâmată de către manifestanți o statuie a comerciantului de sclavi Edward Colston din Bristol, în sud-vestul Angliei, în timpul unei demonstrații de solidaritate cu mișcarea „Black Lives Matter” în urma uciderii lui George Floyd.

Statuia lui Edward Colston cade în apă, după ce protestatarii au tras-o de pe soclu și a fost împinsă în docuri, în timpul unui protest față de inegalitățile rasiale.

Statuia soldatului confederat John B. Castleman este pregătită pentru scoaterea sa de pe piedestalul unde a stat mai bine de 100 de ani, în timp ce protestele împotriva inegalității rasiale continuă, în cartierul Cherokee Triangle din Louisville, Kentucky, S.U.A., pe 8 iunie 2020.

Statui confederate au fost eliminate din ordinul oficialilor locali și al Guvernului din Virginia, precum aceasta, în Alexandria, Virginia, SUA. Cazuri de înlăturare a monumentelor celor care au fost asociați cu promovarea sclaviei au fost în Statele Unite de zeci de ani și au fost determinate de convingerea că glorifică supremația albă.

O captură de ecran a unui material video realizat și lansat de canalul de televiziune belgian ATV-ANTWERP TELEVISION din 9 iunie 2020 la Anvers, arată muncitorii care au dat jos statuia regelui belgian Leopold al II-lea, la câteva zile după ce a fost vopsită de către protestatarii anti-rasism.
Statuile lui Leopold au fost mult timp ținta activiștilor din cauza implicării sale în coloniile africane din Belgia, unde a condus și a exploatat „statul liber Congo” ca pe un domeniu personal. 

O statuie a fostului rege belgian Leopold al II-lea vopsită cu graffiti, în parcul Muzeului Africii, în Tervuren, lângă Bruxelles, Belgia, pe 9 iunie 2020.

Protestatarii au răsturnat statuia lui Edward Carmack după ce o manifestație pașnică a degenerat în violențe, duminică, 31 mai 2020, în Nashville, Tennessee. Carmack a fost un politician de la începutul anilor 1900, cunoscut pentru discursul său rasist.

Un piedestal pe care se afla o statuie a generalului confederat Robert Robert Lee, în curtea liceului omonim. Patru persoane au fost acuzate penal pentru distrugere.

Oamenii se adună în jurul monumentului generalului Robert E. Lee, aflat la conducerea armatei sudiste în timpul războiului de secesiune,  de pe Monument Avenue din Richmond, Virginia, la 4 iunie 2020, pe fondul continuării protestelor față de moartea lui George Floyd pe când se afla custodia poliției.
La începutul zilei, guvernatorul de Virginia, Ralph Northam, a anunțat planurile de a îndepărta statuia generalului confederat, îndrumând Departamentul de Servicii Generale să o înlăture „cât mai curând posibil".

Mii de oameni au protestat pentru înlăturarea unei statui a britanicului Cecil Rhodes,  situată la Colegiul Oriel, care a fost numită „incompatibilă” cu „angajamentul orașului împotriva anti-rasismului” într-o scrisoare semnată de douăzeci și șase de consilieri ai orașului Oxford.

Statuia lui Cecil Rhodes , care se află la Colegiul Oriel din Oxford.

Memorialul Jefferson Davis din Richmond, Virginia, este acoperit cu vopsea. Jefferson Davis a fost președintele Statelor Confederare ale Americii în timpul Războiului Civil.

O parte din statuia lui Christofor Columb. Partea care reprezenta capul lui Columb, a fost scoasă noaptea, pe fondul protestelor față de inegalitățile rasiale, în Boston, Massachusetts, S.U.A.

Statuile controversate, ale unor generali sudiști care au fost și proprietari de sclavi în timpul războiul civil din SUA, precum și ale unor foste figuri coloniale, în Europa, au fost dărâmate sau vandalizate, în contextul protestelor globale față de discriminările rasiale.