Este unul din numeroasele amendamente la Legea serviciului diplomatic pe care deputații partidului de guvernământ PAS le-au votat, în prima lectură, pe 18 iulie.
Autorii inițiativei au propus, printre altele, ca 123 de copii cu vârsta de până la 23 de ani, care se află în misiunile diplomatice, să primească lunar 700 de euro pentru „perioada plasării în instituții de învățământ”.
Dacă proiectul va fi aprobat în lectura finală, statul va trebui să aloce anual în aceste scopuri peste 20 de milioane de lei.
Prezentând modificările, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, nu a vorbit despre sumele pe care le vor primii lunar copiii funcționarilor din ambasade, ci numai despre faptul că „va fi restituită taxa de școlarizare”.
Potrivit Doinei Gherman, modificările au scopul să îmbunătățească calitatea serviciului diplomatic al R. Moldova în condițiile aderării la UE.
Deputații din opoziție nu au avut obiecții în ședința plenară. Un deputat din blocul comuniștilor și socialiștilor a susținut inițiativa.
Marți, 23 iulie, Partidul Socialiștilor a difuzat o declarație în care califică drept „cinică” inițiativa PAS, „în condițiile în care sute de mii de pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu mulți copii și monoparentale abia reușesc să-și asigure existența”.
Socialiștii au numit inițiativa guvernării drept o acțiune de corupere din bani publici.
„În realitate, este vorba despre coruperea angajaților misiunilor diplomatice din afara țării, chiar înainte de alegerile prezidențiale. Maia Sandu are nevoie de serviciile ambasadorilor pentru organizarea votului diasporei în cadrul scrutinului din toamnă”, se spune în declarație.
Totodată, PSRM a spus că va contesta legea la Curtea Constituțională, dacă aceasta va fi aprobată.
Proiectul a fost criticat și de liderul Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, care le-a cerut deputaților să-și revizuiască decizia și să „prioritizeze alocarea resurselor publice în mod responsabil în beneficiul populației, nu doar al unui grup restrâns de privilegiați”.
Pe de altă parte, Ministerul de Externe a declarat, solicitat de Europa Liberă, că inițiativa își propune să prevină „exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic”.
„Copiii diplomaților nu pot merge în grădinițe sau școli unde limba de predare nu este de circulație internațională, iar instituțiile de învățământ alternative au costuri prohibitive. În asemenea circumstanțe, diplomații care au copii nu pot merge în misiuni și, preponderent, acolo merg diplomați fără copii”, au precizat externele.
Potrivit MAE, practica propusă de proiect este una „larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina”.
„De asemenea, suma care se propune pentru a fi restituită constituie 500 de euro pe lună. De ea vor benefica doar copii care nu depășesc vârsta de 18 ani și care vor avea această necesitate, în baza unor documente justificative/confirmative, în condițiile stabilite de Guvern”, se arată în răspunsul MAE.
- Te-ar putea interesa și: Moldova și Ucraina încep, simbolic, negocierile de aderare. Drumul rămâne însă lung
Alte modificări la Legea serviciului diplomatic ar permite Ministerului de Externe să deschidă birouri de misiune în alte localități decât ceea în care se află misiunea diplomatică principală. Potrivit autorilor, acest lucru ar putea să reducă din costurile financiare.
S-a propus și posibilitatea numirii unui ambasador extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova cu sediul la Chișinău, fără înființarea unei misiuni în străinătate.
Totodată, la finalul mandatului, reprezentanții serviciului diplomatic și consular, dar și familiile lor, vor fi scutiți de taxe și alte plăți, dacă vor introduce în R. Moldova bunuri pentru uz personal și un automobil.
Versiunea anterioară a legii privind serviciul diplomatic interzicea importul de autovehicule fără achitarea taxelor.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te