Statul îi va plăti 800.000 de lei despăgubiri morale judecătoarei Domnica Manole

Instanța i-a dat dreptate judecătoarei Domnica Manole, care susține că a fost urmărită penal ilegal, în 2016

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, va fi despăgubită pentru faptul că procurorii au deschis ilegal un dosar penal pe numele ei. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, pe 8 februarie.

Instanța a dispus ca din bugetul de stat să-i fie achitate 800.000 de lei cu titlu de prejudiciu moral și 4.500 de lei cheltuieli de judecată. Ea ceruse despăgubiri de 1 milion de lei.

Judecătoarea a reclamat că a fost urmărită penal ilegal în 2016, atunci când activa la Curtea de Apel Chișinău. Asta după ce obligase, printr-o hotărâre judecătorească, Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze un referendum cu privire la modificarea Constituției, susținut de Platforma Demnitate și Adevăr (DA). Opoziția își dorea revenirea la alegerile prezidențiale directe, reducerea numărului deputaților și lipsirea acestora de imunitate parlamentară. Referendumul nu a avut loc.

Procurorii au acuzat-o că a luat o decizie nedreaptă și, prin urmare, judecătoarea a fost demisă. Acuzatorii de stat au susținut că hotărârea judecătorească luată de Domnica Manole a fost scrisă de Andrei Năstate, liderul de atunci al Platformei DA.

Dosarul a ajuns în instanță abia în 2018. În iulie 2019, procurorul Eugeniu Rurac a renunțat la acuzațiile împotriva Domnicăi Manole, motivând că acestea nu au fost confirmate prin probe. Ca urmare, Manole a fost achitată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Domnica Manole a declarat atunci că o astfel de decizie ar fi fost imposibilă dacă în R. Moldova nu s-ar fi schimbat guvernarea, în contextul în care blocul politic ACUM (Partidul Acțiune și Solidaritate cu Platforma Demnitate și Adevăr) împreună cu Partidul Socialiștilor preluaseră puterea de la Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc.

După ce a fost achitată, Domnica Manole a concurat pentru postul de judecător la Curtea Constituțională (CC). Concursul organizat de Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a fost câștigat de Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu, însă deputații i-au numit în funcțiile de judecători la CC pe Vladimir Țurcan și Domnica Manole. În martie 2020, Domnica Manole a devenit președintă a CC, în locul lui Vladimir Țurcan.