Steagul-curcubeu, afișat la Chișinău cu ocazia IDAHOT 

De Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, Ambasada SUA și alte misiuni diplomatice din Republica Moldova fac apel la o mai mare protecție a drepturilor omului

Uniunea Europeană și Statele Unite au afișat la reprezentanțele lor din Chișinău drapelul-curcubeu al comunității LGBTI cu ocazia unei zile internaționale pentru drepturile ei, în vreme ce activiștii moldoveni au salutat progresele din ultima vreme, atrăgând însă atenția la menținerea limbajului urii, inclusiv printre politicieni.

Uniunea Europeană a arborat drapelul-curcubeu al comunității LGBTI pe sediul delegației sale în R. Moldova miercuri, când în toată lumea s-a marcat ca în fiecare an la 17 mai Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei (IDAHOT).

Într-o postare pe rețele, reprezentanța UE spune că în lumea întreagă mai există discriminare și atacuri împotriva persoanelor LGBTI, iar drumul până la acceptarea lor socială și drepturi egale rămâne, de aceea, lung.

„Uniunea Europeană sprijină Moldova în eforturile ei de a avea o societate diversă și deschisă, în care drepturile persoanelor LGBTIQ+ sunt pe deplin protejate”, se mai spune în declarație.

Ambasada Statelor Unite a arborat și ea „în mod proeminent” de 17 mai drapelul-curcubeu miercuri „pentru a reafirma sprijinul SUA pentru această cauză importantă”.

Tot miercuri, GENDERDOC-M, a notat într-o declarație că R. Moldova a urcat 14 locuri de la un an la altul într-un recent clasament european al drepturilor LGBTI. Cea mai proeminentă organizație pentru drepturile LGBTI din R. Moldova a atras însă atenția că limbajul urii utilizat de politicieni și alți lideri, inclusiv religioși, a rămas o chestiune gravă în Moldova.

Ziua de 17 mai este marcată în peste 130 de țări, inclusiv în 37 în care relațiile homosexuale sunt ilegale.

### Vezi și... ### Podcastul „Reporterii”: Ce notă (muzicală) primește R. Moldova la respectarea drepturilor LGBT