Steagul roșu: Simbolurile sovietice revin în armata rusă

La aproape doi ani de la începutul unei invazii ale cărei obiective devin tot mai vagi, fotografii recente arată că simbolurile din trecutul sovietic al Rusiei devin pe zi ce trece un reper de solidaritate pentru trupele rusești.

Fotografii recente arată că apelul la trecutul sovietic al Rusiei devine o cale prin care Kremlinul încearcă să coaguleze trupele invadatoare din Ucraina, să le impulsioneze să lupte într-un război ale cărui obiective devin tot mai vagi.

Luptători din Brigada Internațională Patnașka, fotografiați lângă Avdiivka pe 27 octombrie.

Imaginea de mai sus este cea mai recentă dintre multele fotografii recente în care vedem simboluri ale trecutului comunist expuse aproape ostentativ pe câmpul de luptă din Ucraina. Relieful din dreapta sus îi arată pe Karl Marx, Friedrich Engels și pe fondatorul URSS, Vladimir Lenin. Cei trei au fost frecvent grupați împreună ca zeități ale sistemului politic sovietic.

Un soldat rus, fotografiat în regiunea ucraineană Donețk în iulie 2023, cu steagul victoriei sovietice, un steag care a fost ridicat deasupra Reichstagului din Germania de către trupele Armatei Roșii în mai 1945.

În primele săptămâni ale invaziei, fotografii amatori au surprins pe peliculă câteva tancuri rusești pe care erau arborate steagurile sovietice. Însă, de la o vreme, în presa controlată și finanțată de Kremlin a crescut numărul fotografiilor în care vedem simboluri sovietice, semn al unei posibile adoptări pe scară largă a acestui anacronism estetic în rândul militarilor ruși. Propagandă? Nostalgie? Program politic? Probabil puțin din toate acestea.

Un soldat rus poartă un ecuson cu steagul sovietic în timp ce trage cu un obuzier în regiunea ucraineană Luhansk, la 4 octombrie.

Ian Garner, istoric și expert în propaganda de război rusă, spune că adoptarea imaginilor sovietice este, în mare parte, inițiativa soldaților individuali și a unităților de luptă, dar este încurajată în mod implicit prin recentele tururi de forță propagandistice „finanțate de Kremlin, cum ar fi concerte, emisiuni de televiziune și așa mai departe”.

Reprezentanții Centrului Comun de Control și Coordonare (JCCC) examinează locul bombardării cartierului Kalininski de către forțele armate ucrainene

Investigatorul militar din fotografia de mai sus poartă un ecuson care-l înfățișează pe Iosif V. Stalin sub chipul căruia scrie: „Când eram eu la putere, așa ceva nu s-ar fi întâmplat”.

Un luptător voluntar rus în apropiere de Kremmina, în regiunea ucraineană Luhansk, în martie 2023, poartă o șapcă care îmbină simbolurile rusești și sovietice.

Garner crede că simbolurile sovietice devin tot mai mult un reper de solidaritate pentru trupele rusești pentru a-i impulsiona într-o invazie ale cărei obiective sunt din ce în ce mai neclare și îndepărtate.

În apropiere de Avdiivka: Un soldat rus poartă un ecuson cu drapelul sovietic pe care scrie „URSS”, 1 iunie 2023.

Și asta „chiar dacă s-ar putea ca soldații să nu se identifice cu obiectivele de război stabilite de Kremlin sau să nu fie capabili să enumere obiectivele geopolitice sau strategiile de securitate națională pe care regimul Putin le susține”, a spus Garner.

„Se coalizează cu ușurință în jurul acestor elemente de estetică, estetica trecutului care tinde să creeze un viitor posibil utopic în care Rusia va fi din nou o mare putere".

Un banner pe un bloc de apartamente din Moscova, în iulie, înfățișează femei arborând steagul sovietic. Pe uriașul afiș scrie: „Pentru o Rusie puternică!".

Bannerul din ilustrația de mai sus face aluzie la un incident petrecut în primele zile ale invaziei rusești din 2022, în care o femeie ucraineană în vârstă a ieșit din casa ei din sat, întâmpinând trupe pe care ea le considera rusești. Luptătorii erau, de fapt, ucraineni, care i-au dat femeii mâncare înainte de a călca în picioare steagul.

Imaginea acestei femei a fost folosită pe scară largă de presa pro-război din Rusia ca un simbol a ceea ce Kremlinul susține că este sprijinul acordat de localnici invaziei trupelor rusești în Ucraina.

Recruți și voluntari ruși mobilizați țin steagul victoriei sovietice, pregătindu-se să plece pe front din Orenburg, Rusia, în octombrie 2022.

Garner nu crede că prezența tot mai mare a însemnelor sovietice în viața de zi cu zi din Rusia ar indica dorința de a reînvia literalmente sistemul politic marxist care a distrus viețile atât de multor ruși pe tot parcursul secolului XX. „Aș spune că foarte puțini oameni din Rusia doresc cu adevărat să restaureze Uniunea Sovietică”, afirmă el.

Mașini, arborând steagurile țarist, sovietic și rus în Severodonețk, în regiunea ucraineană Luhansk, în mai 2023.

Sondajele recente au indicat că mai mulți ruși se identifică totuși cu Uniunea Sovietică, de mult dispărută, decât cu Rusia independentă. Dar Garner atrage atenția asupra faptului că amalgamul de simboluri din epoca țaristă și din cea comunistă, alăturate pe câmpul de luptă din Ucraina, sunt o indicație că imaginile care evocă perioada sovietică nu reprezintă nimic mai mult decât simboluri ale unei epoci trecute.

Inaugurarea unui bust al lui Vladimir Lenin, în regiunea Donețk ocupată de Rusia, 8 iulie 2023.

„Nimic din toate acestea nu ar avea sens, dacă nu ai înțelege că ele reprezintă o expresie incoerentă din punct de vedere politic a dorinței de a reveni la vremuri mai bune”, spune istoricul. „Dar, bineînțeles, vorbim despre vremuri mai bune care nu a existat niciodată cu adevărat”.