„Steaua noastră lucitoare e de vină!” | Viața în Pskov, după atacul cu drone asupra aeroportului

În seara de 29 august, pe aeroportul din Pskov s-au auzit mai multe explozii. Ulterior, s-a aflat că patru aeronave de transport militar Il-76 au fost avariate. Între timp, viața în cartierul de lângă aeroport pare să se desfășoare, în mare măsură, neschimbată după drama din noaptea precedentă.

Regiunea Pskov se află în vecinătatea Estoniei și Letoniei, țări NATO, precum și a aliatului Rusiei, Belarus. Ucraina se află la aproximativ 700 de kilometri distanță.

Autoritățile ruse susțin că dronele erau ucrainene. Kievul a admis pentru jurnaliști că a aflat că pe aeroportul din Pskov au fost distruse avioane rusești, fără să comenteze cum și de cine au fost distruse acestea.

Poliția staționează în apropierea aeroportului din Pskov pe 30 august.

Exploziile s-au auzit cu puțin înainte de miezul nopții, pe 29 august. Timp de mai multe ore după aceea, localnicii din Pskov au putut vedea profilându-se pe cer, flăcările marilor incendii de pe aerodrom și au auzit bubuituri de armă. A doua zi, poliția a fost amplasată în jurul întregului perimetru al aeroportului.

Aerodromul din Pskov este folosit atât de aviația civilă, cât și de cea militară, inclusiv de aeronave care au fost implicate direct în invazia rusă în curs de desfășurare în Ucraina. Parașutiștii cu baza la Pskov au luat parte la faimoasa ocupație din 2022 a orașului ucrainean Bucea - devenit simbolic pentru brutalitatea invaziei rusești.

Avioanele civile din Pskov zboară pe rute către Minsk, Moscova, Kaliningrad și orașul sudic Mineralnie Vodîi. Ultimul zbor înainte de atacurile de la ora 23:40 a plecat la ora 21:23 pe 29 august spre Moscova. A doua zi, toate zborurile au fost anulate.

Aeroportul din Pskov se află la 15 minute de mers cu mașina de vechea citadelă, Kremlinul istoric din Pskov.

Un panou publicitar din Pskov o înfățișează pe Fecioara Maria și rugăciunea: „Fie ca stăpânul cerurilor să salveze pământurile rusești”.

Viața în cartierul de lângă aeroport pare să se desfășoare, în mare parte, neschimbată după drama din noaptea precedentă.

Elena stă la intrarea în magazinul ei alimentar. Se ridică încet pentru a vinde apă minerală. Apa, la temperatura camerei, este expusă pe tejghea, spre deosebire de bere, care umple complet frigiderul.

Elena nu a auzit atacurile. „Nu locuiesc aici, stau ceva mai departe", zice vânzătoarea.„A doua zi dimineață m-a sunat fiul meu și mi-a spus despre ce a fost. Ei bine, s-a întâmplat și acum s-a terminat. Autoritățile spun că au făcut curățenie acolo și totul a revenit deja la normal."

Când a fost întrebată dacă se teme că ar putea avea loc alte atacuri, Elena a răspuns: „Totul e sub control aici, poliția este peste tot, mașinile sunt inspectate dacă numerele de înmatriculare nu sunt locale. Fiul meu care are mașină cu numere de Sankt Petersburg mi-a spus că a fost verificat. Dar nu mi-e deloc teamă", a spus ea. „Voi continua să muncesc așa cum am făcut-o întotdeauna”.

Un gard în apropierea aeroportului din Pskov care avertizează asupra unui "câine furios" din interior.

Un polițist care se plimba prin perimetrul aeroportului mă asigură că zborurile vor fi reluate în curând. „Mâine se va deschide totul, nu vă faceți griji, puteți zbura unde vreți!”, a spus el.

Lângă postul său se află benzinăria Gazpromneft. O lucrătoare din interior, pe nume Marina, spune că colegilor care erau de serviciu în timpul atacurilor din timpul nopții li s-a permis să plece acasă. „Cred că asta au vrut cei care au pus la cale atacul, să ne sperie", a spus ea.

„De aceea ne țin sub teroare, acesta este scopul. Dar ni s-a spus că totul s-a terminat, că toate pagubele au fost înlăturate. Cred că băieții noștri nu se vor lăsa prinși cu garda jos în felul acesta a doua oară.”

„Ce mai contează?” a răspuns Marina, când am întrebat-o cine crede că ar putea fi în spatele atacului. „Toți profită, fie că a fost Ucraina sau țările baltice, toți au un singur centru de decizie”, a spus ea.

O postare pe rețelele de socializare îi avertizează pe localnicii din Pskov să nu împărtășească imagini cu atacul din 29 august.

Mecanicul auto Vasili, al cărui atelier se află pe o autostradă monitorizat atent de poliție, nu exclude teoria că dronele ar fi putut fi lansate din țările baltice din apropiere.

Cam cum ar face un om al străzii: la început doar se plimbă pe aici, apoi începe să țipe, să deranjeze trecătorii, iar apoi, după ce se obrăznicește cu totul, poate începe o bătaie", a declarat Vasili. „Dar un pumn în față este suficient pentru a-l calma. În acest caz, se întâmplă ca vagabondul să fie o țară NATO.”

Mecanicul locuiește departe de atelierul său de reparații auto din apropierea aeroportului și nu a auzit exploziile din timpul nopții. „M-am trezit, dar numai pentru că mașinile din fața locuinței mele au început să claxoneze”, a spus el.

The edges of Pskov airfield

O localnică dintr-o casă aflată la doar un kilometru de aeroport a cerut să fie identificat cu pseudonimul „Olga”. Nu prea are încredere în echipele de securitate ale aeroportului și crede că cei însărcinați cu paza locului ar fi putut lăsa un grup de sabotaj să se strecoare în incinta aeroportului.

„La început nu s-a tras niciun foc de armă”, spune femeia, „apărarea aeriană a fost inexistentă. Am auxit trei explozii, apoi, după un timp, o a patra. Cred cu tărie că a fost un sabotaj de la sol. Apoi, pentru a acoperi totul, securitatea aeroportului a început să tragă în aer. La urma urmei, nicio dronă dintre cele presupus a fi fost doborâte nu a apărut nicăieri."

North.Realities RFE/RL nu a văzut fotografii ale resturilor dronelor despre care s-a spus că ar fi fost doborâte și nici înregistrări video care să fi surprins vreuna dintre dronele care zburau deasupra orașului Pskov.

„Am verificat imediat grupul local de social-media, unde oamenii au început să încarce videoclipuri și fotografii. Apoi, moderatorii grupului nu au mai permis permită astfel de postări”, a declarat Olga.

Un avion de transport militar rusesc Il-76

Mihail și Dima, doi tineri constructori din Pskov, consideră că, până la urmă, Vladimir Putin este răspunzător pentru acest atac.

„Cred că steaua noastră lucitoare este de vină”, spune Dima, referindu-se ironic la președintele rus. „Dacă nu ar fi început războiul, atacul asupra aerodromului nu ar fi avut loc vreodată. Și acum ce se întâmplă? Economia s-a prăbușit, toată lumea din țară e la pământ, oamenii au fost băgați la pușcărie. Obișnuiam și eu să merg la mitinguri, dar acum nu mai sunt proteste.”

„Câștigam, de obicei, cam 150 de mii -200 de mii de ruble (1540 - 2080 de dolari) pe lună, dar anul acesta nu am mai avut cum. Sunt întreprinzător și, bineînțeles, autoritățile își fac de cap, pur și simplu nu mă lasă să lucrez, sunt o mulțime de restricții, birocrația se înăsprește", a declarat Dima.

„Nu înțeleg ce fac ei aici”, arată constructorul cu capul către un polițist care stătea pe marginea drumului și smulgea frunze dintr-un copac. „Cretinii!”, spune el. „Tot sistemul este așa, este conceput pentru a promova cretini. Dacă nu ești un cretin, atunci ești un hoț".

Dima crede că războiul cu Ucraina se va încheia într-un an sau doi. „Ucraina va ceda ceva teritorii, iar apoi vor începe negocierile. Acesta este un război pentru a distruge economia, iar aceasta este deja distrusă.

„Cel mai mult îmi pare rău pentru băieții care sunt acolo”, a spus Dima, „soldați din ambele tabere și civili. Un măcel” și totul din cauza unui maniac”.