Stele roșii comuniste pe cerul Budapestei

Iată cum arăta clădirea Parlamentului Ungariei în 1960. Imagine iconică a Budapestei, Parlamentul a fost reconstruit după ce fusese devastat în Al Doilea Război Mondial. I s-a pus pe dom o stea roșie de o tonă și jumătate, semn al regimului comunist din țară.

Emblema luminoasă, de 3 metri, imita stelele roșii instalate în timpul lui Iosif V. Stalin pe zidurile Kremlinului , în 1937. Potrivit informațiilor din arhiva foto Fortepan (o arhivă din Ungaria), inițial  steaua urma să fie instalată pe domul Parlamentului cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a lui Stalin, în 1949, dar complicațiile apărute în timpul instalării ei au dus la amânarea acestui moment festiv până în 1950.

Ungaria a fost condusă de Matyas Rakosi (în fotografie la Budapesta, în 1954) de la sfârșitul anilor 1940 până la înlăturarea lui, în 1956. Rakosi spunea despre sine că este „cel mai bun elev al lui Stalin” căruia i-a imitat abuzurile, teroarea și violențele politice.

O altă stea roșie este amplasată pe foișorul turnului Elizabeta, fotografiată în 1954.

Poate că cel mai vizibil semn al entuziasmului lui Rakosi pentru tot ceea ce este sovietic a fost instalarea de stele roșii în toată Ungaria, în special în vârful unora dintre cele mai iubite clădiri istorice din Budapesta.

La intrarea în tunelul Castelului Buda a fost amplasată o stea roșie, după cum vedem în această fotografie din 1958.

Steaua roșie a fost comună în întreaga Uniune Sovietică și în țările din blocul estic, dar, în afară de Kremlinul din Moscova, instalarea ei pe clădiri a fost relativ rară, chiar și în Rusia stalinistă. În Budapesta, însă, după cum arată arhiva Fortepan, se pare că aproape niciun monument celebru nu a fost lăsat fără să fie împodobit cu o stea roșie.

Steaua cu cinci colțuri desenată cu flori roșii lângă podul cu lanțuri Szechenyi din Budapesta, în 1954.
 

Muzeul Național Maghiar din centrul Budapestei, fotografiat în 1953.

Chiar și vehiculele de transport public au fost împodobite cu emblema sovietică. Această fotografie a fost realizată în 1947 într-un depou de tramvaie din centrul Budapestei.
 

Steaua cu cinci colțuri de la intrarea în Gara Keleti în 1952.

Se crede că steaua a apărut ca simbol al politicii comuniste după publicarea unui roman science-fiction rusesc în 1908 intitulat Steaua Roșie, scris de revoluționarul bolșevic Aleksandr Bogdanov. Cartea descrie planeta Marte unde trăia o societate socialistă fără clase unde domnea o asemenea egalitate încât era greu să determini chiar și sexul diferit al muncitorilor de pe Planeta roșie.

Steaua roșie (centru dreapta) de pe peretele Bastionului Pescarilor, 1954.

S-a mai spus că steaua roșie reprezintă cele cinci degete ale mâinii unui muncitor și cele cinci continente ale lumii unde bolșevicii lui Lenin sperau să răspândească „focul revoluționar” al regimului comunist.

Muncitorii care reconstruiau un pod peste Dunăre în 1950 au muncit sub soarele verii și sub o stea roșie comunistă (stânga sus).
 

Reperele din Ungaria, cum ar fi acest post de frontieră din Komarom, fotografiat în anii 1950, au fost, de asemenea, dotate cu steaua. Însă multe dintre ele au dispărut după 1956.
 

Pe fondul revolte împotriva regimului comunist din Ungaria în 1956, steaua roșie a devenit o țintă pentru revoluționari. Această imagine arată cum este smulsă o stea de pe o clădire din centrul Budapestei.

Un revoluționar lovește cu ciocanul o stea roșie amplasată deasupra Pieței Calvin din Budapesta, în 1956.

Revoluția a fost în curând înăbușită cu o forță copleșitoare de către Moscova, dar multe dintre stelele care au căzut în 1956 nu au mai fost niciodată repuse la locul lor. Rakosi a părăsit Ungaria în acel an pentru a se exila în Rusia sovietică, unde a murit în 1971.

Cu toate acestea, nu puține sunt stelele care, plasate în locuri greu accesibile, au rămas la locul lor, după Revoluția maghiară din 1956. Această fotografie arată clădirea Băncii Naționale a Ungariei în 1969.

Parlamentul maghiar, în 1970. Steaua roșie de pe clădirea legislativului a rămas pe loc până în 1990, când a fost îndepărtată definitiv, după prăbușirea regimului comunist din Ungaria. Astăzi, steaua degradată de trecerea timpului poate fi văzută în Muzeul Parlamentului.

Fotografii simbolice păstrate într-o arhivă maghiară arată cum steaua roșie, un simbol al comunismului, se înălța cândva deasupra clădirilor iconice din Budapesta.