Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se întrunește miercuri, 18 mai, pentru a examina raportul Comisiei de Evaluare a activității procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, raport care i-a dat calificativul „nesatisfăcător”. Dacă acceptă raportul de evaluare și calificativul, CSP trebuie să ceară demiterea din funcție a lui Stoianoglo. CSP poate însă returna raportul spre examinare, caz în care Comisia de evaluare are 10 zile pentru a reacționa.
Într-o postare pe Facebook, Alexandr Stoianoglo a calificat întregul proces de evaluare drept „un circ”, care s-a desfășurat cu „ într-o perpetuă aranjare a regulilor de joc, schimbare a criteriilor de evaluare, a regulamentelor și a persoanelor potrivite”.
Unul din avocații lui Stoianoglo a declarat pentru Ziarul de Gardă că raportul a fost deja contestat în justiție, contestația fiind repartizată Judecătoriei Chișinău. Regulamentul privind procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat a fost deja contestat la Curtea de Apel Chișinău, a precizat Iurie Mărgineanu, unul din avocații lui Stoianoglo.
### Vezi și... ### Cine îl va evalua pe procurorul general suspendat Alexandru Stoianoglo?În septembrie 2021, Parlamentul a aprobat Legea Procuraturii, care prevede introducerea unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general, cu posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, la propunerea CSP. Pe 11 noiembrie 2021, președinta Maia Sandu a cerut Consiliului Superior al Procurorilor să evalueze activitatea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în baza noului regulament.
În paralel, Alexandr Stoianoglu este cercetat, potrivit procurorului anticorupție Victor Furtună, pentru abuz de serviciu, corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Pe 5 octombrie 2021, Stoianoglo a fost reținut preventiv, între timp se află în „liberare provizorie sub control judiciar”, măsură preventivă care a fost prelungită pe 14 aprilie 2022 petru încă 30 de zile.