Stoianoglo spune că politicienii din opoziție „nu sunt pregătiți” să-i susțină candidatura la prezidențiale

Alexandr Stoianoglo (stânga) a fost prezent alături de Igor Dodon în cadrul briefingului de anunțare a candidatului PSRM la alegerile prezidențiale.

Liderii opoziției nu au acceptat invitația lansată de socialistul Igor Dodon pentru discuții, care urmau să aibă loc miercuri, despre o eventuală susținere a candidaturii lui Alexandr Stoianoglo la alegerile prezidențiale, prezentat de socialiști drept „candidat unic” al adversarilor Maiei Sandu.

Ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat că ședința nu va avea loc pentru că mai mulți opozanți „nu sunt încă pregătiți” să discute despre susținerea lui „în format extins”. Totodată, Stoianoglo speră că în următoarele „zile și săptămâni” să se întâlnească cu unii lideri ai opoziției „bilateral”.

Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a anunțat, pe 8 iulie, că nu va candida la alegerile prezidențiale, dar îl va susține pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Tot atunci, Dodon i-a invitat pe mai mulți lideri ai opoziției - menționându-i pe Vladimir Voronin, Renato Usatîi, Ion Chicu, Irina Vlah, Vlad Filat, Andrei Năstase și Ion Ceban – să discute, pe 10 iulie, despre susținerea candidaturii lui Stoianoglo.

Unii invitați, între timp, au refuzat public invitația lui Dodon. Andrei Năstase a transmis liderului socialist „să nu mai îndrăznească vreodată” să-l convoace la întâlniri similare.

Analiștii politici cu care a stat de vorbă Europa Liberă susțin că fostul președinte, Igor Dodon, a spus „pas” la prezidențialele din 20 octombrie pentru a menține șansele PSRM la parlamentarele de anul viitor, pentru că o înfrângere probabilă în fața Maiei Sandu ar fi însemnat un „certificat de deces politic” pentru el și o lovitură pentru partid.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te