Stoianoglo spune că în spatele reținerii sale s-ar afla „beneficiarii miliardului furat”

Alexandr Stoianoglo (arhivă)

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat jurnaliștilor că reținerea sa este o „infracțiune” și că în spatele ei s-ar afla „beneficiarii miliardului furat”, care ar avea „aceleași interese ca actuala guvernare” de a-l înlătura din funcție.

Stoianoglo a vorbit la Curtea de Apel, pe 15 octombrie, în timpul unei pauze a ședinței de judecată, în care i-a fost examinată cererea de a fi pus în libertate.

„Unicul scop al arestării mele este înlăturarea mea din funcția de procuror general. Scenariul a fost realizat cu succes”, a spus Stoianoglo.

Suspendat din funcție și reținut la 5 octombrie, el a fost plasat ulterior în arest la domiciliu pe baza acuzațiilor de corupere pasivă și alte infracțiuni, dar spune că este nevinovat.

Președinta Maia Sandu și partidul de guvernământ PAS fondat de ea îl consideră un obstacol în cale combaterii corupției.

În discuția cu jurnaliștii pe 15 octombrie, Stoianoglo a acuzat-o din nou pe Sandu că ar fi făcut presiuni asupra Procuraturii Generale prin intermediul Consiliului Suprem de Securitate, dar a spus că nu a avut „niciun conflict cu ea”. Șefa statului a spus că cerut procurorilor o anchetă transparentă și lipsită de abuzuri.