Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „încrezător” că Ucraina va reuși să recupereze mai multe teritorii, ocupate acum de trupele rusești, pe fondul pregătirilor pentru o contraofensivă de primăvară, anunțată de ceva timp.
Aflat la reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a avut loc la baza militară americană Ramstein din Germania, Stoltenberg le-a spus jurnaliștilor: „sunt încrezător că vor fi acum în măsură să elibereze și mai multe teritorii”.
Grupul de contact, din care fac parte peste 50 de țări, a discutat vineri în primul rând despre logistica livrării, aprovizionării și întreținerii unei palete atât de variate de sisteme de arme, cu care a fost între timp dotată armata ucraineană, a mai spus Stoltenberg.
Șeful NATO a menționat că Germania și Statele Unite au livrat mai multe baterii de apărare aeriană Patriot, despre care el a spus că sunt „operaționale în Ucraina”. El a refuzat să ofere alte detalii sau să precizeze numărul exact de sisteme Patriot care au fost livrate.
La începutul reuniunii de la Ramstein, Stoltenberg a reafirmat sprijinul țărilor NATO pentru eventuala aderare a Ucrainei la alianță, în timp ce ministrul american al Apărării a asigurat Kiev-ul de sprijinul aliaților „atâta timp cât este nevoie”.
Stoltenberg a precizat că în acest moment, prioritatea alianței este de a asigura victoria Ucrainei în războiul provocat de Rusia și, odată ce războiul se încheie, ca Ucraina să dispună de capacitățile și garanțiile necesare pentru a „preveni noi atacuri”.
„Ucraina are nevoie de garanții de securitate. Pentru că nimeni nu poate spune când și cum se termină acest război. Dar ceea ce știm este că atunci când războiul se termină, trebuie să ne asigurăm că istoria nu se repetă”, a continuat Stoltenberg, lăsând de înțeles că nu se pune problema unei aderării la NATO atâta timp cât Ucraina mai este în război.
Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a confirmat totodată că Statele Unite intenționează să livreze tancuri Abrams Germaniei în următoarele săptămâni, unde va avea loc instruirea soldaților ucraineni care le vor folosi.
Antrenamentul va avea loc în sudul Germaniei și va dura aproximativ 10 săptămâni.
Tot Austin a declarat că „nevoile cele mai urgente ale Ucrainei sunt sistemele de apărare aeriană”, confirmând astfel informațiile din documentele secrete ale Pentagonului, publicat recent pe rețelele de socializare, că Kiev-ul va rămâne fără rachete S-300.
### Vezi și... ### Stoltenberg: „Toți aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni membră”Tot la Ramstein, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că la granița ucraino-poloneză se va înființa un centru de reparare și mentenanță pentru tancurile germane Leopard, livrate Ucrainei. Astfel se va asigura revenirea rapidă a tancurilor pe linia frontului.
Șeful politicii externe europene, Josep Borrell, a informat și el vineri despre sprijinul militar și logistic acordat Ucrainei de UE.
„Peste 16.000 de soldați ucraineni s-au antrenat deja. Am livrat muniție și rachete în valoare de peste 600 de milioane euro. Noi achiziții comune sunt în curs. UE continuă să lucreze cu partenerii pentru a se asigura că Ucraina învinge” a scris Borrell într-o postare pe Twitter.
Într-o postare pe Twitter de la reuniunea de la Ramstein, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a scris că Ucraina este „de facto parte din spațiul de securitate al Alianței [Nord-Atlantice]”, pentru că a atins „niveluri fără precedent de interoperabilitate cu NATO. Suntem, de facto, deja o parte a spațiului de securitate al Alianței. Mi-am exprimat speranța că acest lucru va accelera deciziile politice privind integrarea țării noastre în NATO”.