Stoltenberg: Misiunea KFOR este pregătită să prevină confruntările dintre Kosovo și Serbia

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti (stânga), secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și președintele sârb, Aleksandar Vucic, la Bruxelles, 17 august 2022

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că trupele de menținere a păcii ale alianței sunt pregătite să intervină în cazul în care tensiunile dintre Kosovo și Serbia vor escalada.

Cele două țări balcanice vecine se pregătesc pentru noi discuții mediate de Uniunea Europeană în vederea normalizării relațiilor. Stoltenberg a declarat într-o conferință de presă comună cu președintele sârb Aleksandar Vucic la Bruxelles, la 17 august, în ajunul unei noi runde de discuții între cele două țări, că, deși situația de pe teren s-a îmbunătățit, este responsabilitatea tuturor părților - în special, a oficialilor de la Belgrad și Pristina - să prevină o nouă escaladare a tensiunilor. El a mai declarat că misiunile de menținere a păcii KFOR „sunt pregătite să intervină” dacă stabilitatea este pusă în pericol.

Kosovo și Serbia sunt angajate în dialogul condus de UE din 2011, cu scopul de a ajunge la un acord cuprinzător și obligatoriu din punct de vedere juridic privind normalizarea relațiilor. Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Serbia nu îi recunoaște independența, în timp ce majoritatea țărilor UE i-o recunosc.