NATO poate furniza armament Ucrainei pentru războiul cu Rusia timp de câţiva ani, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, postului de radio BBC.
El a refuzat să comenteze despre sistemele de armament provenite din fiecare stat membru, dar a apreciat că eficiența armelor livrate până acum Ucrainei e clară. „Vedem şi efectul acestor sisteme, arme, pe câmpul de luptă, în fiecare zi. Vedem toate blindatele ruseşti distruse, vedem că Ucraina are capacitatea de a doborî rachete şi avioane ruseşti”, a spus Stoltenberg.
„Aliaţii sunt gata să ofere şi mai mult, precum şi armament mai modern şi mai greu”, a afirmat secretarul general al NATO.
Între timp, premierul slovac Eduard Heger a anunțat vineri că țara sa a furnizat Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300 pentru a o sprijini în lupta împotriva invaziei rusești, relatează Le Figaro.
Potrivit lui Heger, care se afla vineri într-un tren spre Kiev, „donația” este răspunsul țării sale la o solicitare de sprijin din partea Ucrainei pentru a se putea „autoapăra”, în temeiul articolului 51 din Carta ONU. Sistemul mobil de rachete sol-aer S-300 de concepție rusească s-a numărat printre cererile specifice ale Ucrainei pentru livrări de arme din partea țărilor occidentale.
Premierul slovac a subliniat că livrarea sistemului „nu înseamnă că Republica Slovacă a devenit parte la conflictul armat din Ucraina”.
Pe de altă parte, Germania a spus că nu poate trimite tancuri Marder în Ucraina, pentru că are nevoie de ele pentru propria apărare, ceea ce ridică din nou semne de întrebare cu privire la capacitatea și disponibilitatea Germaniei de a livra armament greu Ucrainei, în războiul cu Rusia.
Conform unui plan susținut de vicecancelarul Robert Habeck și ministra de externe Annalena Baerbock din partea Verzilor, Germania ar urma să livreze Ucrainei până la 100 de vehicule blindate Marder.