Stoltenberg: Rusia nu își retrage trupele, le repoziționează

Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Rusia nu își retrage trupele, așa cum a anunțat că va face, ci le repoziționează. În cadrul unei conferințe de presă joi, 31 martie, Stoltenberg a declarat că se așteaptă ca mișcările de trupe să ducă la „acțiuni ofensive suplimentare”.

„Potrivit informațiilor noastre, unitățile rusești nu se retrag, ci se repoziționează. Rusia încearcă să se regrupeze, să se reaprovizioneze și să își consolideze ofensiva în regiunea Donbas” din estul Ucrainei, a spus Stoltenberg, referindu-se la regiunile controlate de separatiști și susținute de Moscova.

„În același timp, Rusia menține presiunea asupra Kievului și a altor orașe. Așadar, ne putem aștepta la acțiuni ofensive suplimentare, care vor aduce și mai multă suferință”, a adăugat el.

Pe 29 martie, Rusia a promis Ucrainei că va reduce operațiunile din apropierea capitalei, Kiev și a orașului Cernihiv (Cernigău) din nordul țării „pentru a crește încrederea reciprocă” în vederea continuării discuțiilor de pace, după ce delegațiile celor două părți s-au întâlnit față în față la Istanbul.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni spun că loviturile aeriene au continuat în ciuda promisiunii.

De asemenea, Moscova a declarat că se va concentra pe operațiunile militare din regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei, controlate parțial de separatiștii susținuți de Moscova după anexarea Crimeii în 2014.