Galerie foto: Străvechea și greu încercata populație evreiască din Daghestan

Aeroportul Uitaș din Mahacikala pe 30 octombrie, după ce a fost luat cu asalt de sute de bărbați care căutau pasageri evrei dintr-un zbor care tocmai sosise din Israel pe 29 octombrie.


 

Evrei rugându-se în sinagoga din Derbent în aprilie 2023.

Evreii din Daghestan spun acum că se tem pentru viața lor. Imaginile recente ale comunității sunt rare, dar în aprilie 2023, fotograful rus Dmitri Ermakov a realizat un amplu reportaj foto despre evreii din Derbent, un oraș din Daghestan în care locuiește cea mai mare parte a acestei minorități. Următoarele fotografii au fost realizate în acea călătorie.
 

Cetatea Derbent din Daghestan

Nu se știe cu precizie când au sosit primii evrei pe teritoriul Daghestanului de astăzi, dar ,până în secolul al XVII-lea, populația evreiască era suficient de bine închegată și adaptată pentru ca un călător german să observe că „Nu există creștini în orașul Derbent, așa cum spun unii scriitori; aici trăiesc doar musulmani și evrei.”

Sinagoga Kele-Numaz din Derbent în mai 2023

Înainte de Revoluția bolșevică, se spune că în oraș existau 11 sinagogi. Astăzi a rămas doar aceasta.

Copii într-o grădiniță evreiască organizată în sinagoga din Derbent, aprilie 2023.

În ultimii ani ai Uniunii Sovietice, evreii au început să emigreze în masă din Daghestan și din alte părți ale Caucazului de Nord.

David Abromavici, administratorul cimitirului evreiesc din Derbent

Când URSS a început să se destrame și au izbucnit războaiele din Caucaz, a continuat exodul evreilor din regiunea Caucazului de Nord al Rusiei, iar răpirile de evrei de către militanții islamici s-au generalizat.

Ovadia Isakov pozează alături de fiul său.

Populația evreilor din Daghestan a ajuns astăzi la aproximativ „300-400 de familii”, potrivit lui Ovadia Isakov, rabinul-șef din Derbent. În Daghestan locuiește o populație majoritar musulmană de aproximativ 3,2 milioane de persoane.

O carte religioasă în sinagoga din Derbent

Violențele din 29 octombrie nu sunt fără precedent. În ultimii ani populația evreiască a fost vizată și de alte violențe. În 2013, rabinul Isakov a fost împușcat în piept într-o tentativă de asasinat, iar în 2012, lângă sinagoga din Derbent a explodat o bombă.


 

Pe o culme din apropierea Derbentului.

După violențele de la aeroportul din 29 octombrie, rabinul Isakov a declarat pentru o agenție de presă locală: „Situația este foarte dificilă în Daghestan, comunitatea este foarte speriată” și a adăugat: „Nu știm unde să fugim”.

 

Scenele șocante ale mulțimii de bărbați care au pătruns pe pista aeroportului din Mahacikala pentru a-i ataca pe pasagerii veniți din Israel au atras atenția asupra comunității evreiești în scădere din Daghestan, ținta și în trecut a violențelor mulțimii.