Tânărul rom care n-a fost admis la Medicină va învăța la o altă universitate

Șerban Foca

Singurul absolvent de etnie romă al Liceului „Alexandr Pușkin” din orașul Soroca, Șerban Foca, își va continua studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, după ce a fost respins de Universitatea de Medicină. Cu nota 10 la examenul de bacalaureat la chimie și cu o medie de 6,9, el a fost admis la specializarea Biotehnologii, cu finanțare de la bugetul de stat.

În istoria liceului, care se confruntă cu un abandon școlar înalt în rândul elevilor romi, Șerban Foca este unicul care a terminat 12 clase și a susținut BAC-ul. Tânărul și-a dorit să facă Stomatologie, dar nu a fost admis la Universitatea de Medicină pe motiv că la această specialitate au fost ocupate toate locurile bugetare din cota de 15% destinată anumitor categorii de absolvenți, inclusiv de etnie romă.

Universitatea a explicat că prioritate s-a dat, așa cum prevede legislația, copiilor rămași fără ocrotire părintească și celor cu grad de dizabilitate sever sau accentuat. Tânărul din Soroca nu a fost admis nici la programul de studii cu taxă, concursul la Stomatologie fiind acerb, iar numărul locurilor - limitat.

Ghidat de Coaliția „Vocea Romilor”, o uniune a organizațiilor neguvernamentale care apără drepturile etnicilor romi, Șerban Foca a aplicat la Universitatea Tehnică, fiind admis la specializarea Biotehnologii.

Marin Alla

„Pentru noi, a fost foarte important ca el să meargă la universitate, indiferent la ce facultate, pentru că este un exemplu de urmat pentru alți elevi romi. Am fost alături de el în toți anii de liceu. Discutam cu părinții, îi rugam să-l lase să termine studiile, să nu-i caute mireasă, să nu-l căsătorească”, a declarat pentru Europa Liberă secretarul general al Coaliției „Vocea Romilor”, Marin Alla.

Totuși, Marin Alla regretă că tânărul nu a fost admis la Stomatologie, așa cum și-a dorit. „Știam deja că această cotă de 15 la sută din locurile bugetare nu îi garantează accesul la studii, întrucât romii nu sunt prioritari. Am crezut însă că va trece la contract, dar nu a fost să fie. Contează însă că este deja student, măcar la o facultate”, a mai spus activistul.

În R. Moldova nu există o statistică oficială despre școlarizarea copiilor romi, la fel cum nu se știe nici numărul total al etnicilor romi, mulți dintre care nu au acte de identitate. Datele cu care operează Coaliția „Vocea Romilor” arată că rata de școlarizare ar fi de până la 30 la sută.