Studenții de la medicină: „Nu contează cu ce ne vaccinăm, contează să ne vaccinăm”

Studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” sunt vaccinați împotriva Covid-19.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” își vaccinează în această săptămână studenții și medicii rezidenți împotriva Covid-19. Imunizarea a început cu produsul companiei chineze Sinopharm, deși autoritățile din sănătate menționau anterior că vor fi folosite doar vaccinuri omologate de OMS și Uniunea Europeană. Cum se explică acest lucru și ce spun studenții care s-au înregistrat pentru a fi imunizați anume cu acest vaccin, aflăm din relatarea Tamarei Grejdeanu:

Your browser doesn’t support HTML5

Studenții de la medicină: „Nu contează cu ce ne vaccinăm, contează să ne vaccinăm”

O mie de studenți de la medicină vor fi imunizați cu serul companiei chineze Sinopharm, donat Republicii Moldova de Emiratele Arabe Unite, ca răspuns la apelul prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi. Tinerii s-au înscris prealabil pe o platformă digitală a Universității de Stat de Medicină, unde s-a anunțat că vaccinarea este benevolă și că specialiștii din cadrul instituției confirmă eficacitatea și siguranța preparatului chinez.

Ion Tripăduș

Ion Tripaduș cumulează studiile cu job-ul la urgență. El spune că s-a înregistrat fără ezitare pentru vaccinare, din dorință de a se proteja pe sine și apropiați de o eventuală infectare cu Covid-19. Tânărul recunoaște că și-a pus întrebări despre eficacitatea vaccinului și a fost convins de studiile făcute pe seama acestuia:

Este destul de eficient, procentul este de 79...

„Am citit prescripțiile și reacțiile adverse și am observat că vaccinul lasă mai puține urmări după vaccinare și este destul de eficient, procentul este de 79.”

Europa Liberă: Cine dorește să se imunizeze, are la îndemână toată informația ca să ia o decizie?

„Da, oamenii cărora le pasă de viața lor eu cred că se vor vaccina și ei conștientizează că este nu numai pandemia cu Covid-19, dar și pandemia informațională. Multă lume ascultă și recepționează o informație neverificată.”

### Vezi și... ### Ala Tocarciuc: Aș institui o carantină în Chișinău pe trei săptămâni

Autoritățile moldovene anunțau încă pe 12 martie despre sosirea donației de 2000 de doze de vaccin anti-COVID-19 produse de compania chineză Sinopharm, cu precizarea că specialiștii în imunizare vor decide cum să utilizeze lotul.

Ninel Revenco, șefa grupului național de experți creat de guvern pentru gestionarea campaniei de vaccinare spune că urmând planul de imunizare, a venit rândul persoanelor din cadrul Universității de Medicină să fie incluse în acest proces, iar pentru că vaccinurile donate de Emiratele Arabe Unite nu sunt în număr foarte mare, s-a decis ca întregul lot să fie distribuit anume acestei universități.

S-a decis ca întregul lot să fie distribuit anume acestei universități...

La începutul campaniei naționale de imunizare autoritățile sanitare declarau că populația va fi vaccinată doar cu seruri autorizate de Organizația Mondială a Sănătății, între care nu se regăsește deocamdată vaccinul chinezesc. Am întrebat-o pe Ninel Revenco dacă a fost revizuită acea decizie:

„În ședințele repetate ale comitetului național consultativ de experți în imunizare s-a primit decizia de a recomanda pentru vaccinare cu vaccinurile aprobate fie de Agenția Europeană a Medicamentului sau U.S. Food and Drug Administration și/sau vaccinurile care sunt incluse în lista de autorizare de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății. La data de 17 martie 2021, această listă de autorizare de urgență a OMS include 15 vaccinuri, inclusiv vaccinul Sinopharm.”

Specialiștii în sănătate precizează că vaccinul chinezesc este aprobat în peste 20 de țări ale lumii, între care China, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Turcia, Serbia sau Ungaria. Această informație a tras la cântar și în fața studenților, cei cu care am stat de vorbă spun că îi convinge experiența celor care imunizează populația cu acest ser. Dorin Urecheanu, student la medicină generală:

În China nu auzim demult că situația ar fi scăpat de sub control...

„Sunt foarte multe țări unde populația s-a vaccinat și sunt rezultate foarte bune. În China nu auzim demult că situația ar fi scăpat de sub control, cum este la noi în țară, în detrimentul neîncrederii populației pe care o avem.”

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie Emil Ceban spune și el că pe fundalul neîncrederii mari în vaccinuri, nu se mai pune problema producătorului, că este unul european sau chinez:

Emil Ceban

„El după popularitate este undeva al doilea după Sputnik, pe care îl așteaptă tare multă lume din Republica Moldova. Undeva este influența asta, atât politică, regională. Când am luat decizia asta să îl iau, mi s-a spus că este un vaccin destoinic, cu minim complicații și contraindicații, și liber puteți să îl cereți, taman ne venise rândul. Eu sunt interesat ca cât mai mulți studenți să se vaccineze, nu contează cu ce ne vaccinăm, contează să ne vaccinăm. Vaccinarea studenților este și o promovare și pentru ceilalți din sistemul de sănătate care au reticență și pentru ceilalți din jur.”

### Vezi și... ### „Eșecul moral” al Occidentului: cât costă vaccinurile anti-Covid

Universitatea de Medicină și Farmacie a mai primit vaccinuri și din celelalte donații venite în Republica Moldova, urmând ca de mâine studenții și angajații universității să poată alege unul din cele trei seruri: Sinopharm, AstraZeneca sau Pfizer. Rectorul Emil Ceban precizează că înregistrările se fac în limita stocurilor, încă insuficiente pentru imunizarea tuturor colaboratorilor, de asta se aplică regula, primul venit-primul servit.