Zeci de studenți și profesori de la Universitatea Agrară și de la Universitatea de Stat din Tiraspol protestează la Guvern împotriva absorbției instituțiilor lor de către alte universități, în cadrul reorganizării inițiate de Ministerul Educației.
„Stop distrugerii Educației și Cercetării”, „Jos mâinile de pe autonomia universitară”, „Distrugerea Universității din Tiraspol = recunoașterea Transnistriei”, „Agrara are viitor”, „Păstrați Agrara pentru țară”, „Reforma universitară – fraudă miliardară” sunt câteva dintre lozincile protestatarilor.
Your browser doesn’t support HTML5
Ulterior, reprezentanții protestatarilor au fost primiți la Guvern de ministrul educației, Anatolie Topală. Potrivit unui comunicat al ministerului, liderii sindicali au recunoscut că o reformă a învățământului superior și al cercetării era necesară demult, dar că există divergențe privind modul în care aceasta va fi realizată.
Anatolie Topală le-a explicat că în acest moment doar unul din trei studenți ai Universității Agrare urmează o specialitate legată de agronomie, restul fiind la facultățile de drept și științe economice. Dacă ar avea doar specializări agricole, instituția nu ar mai fi viabilă, a spus oficialul.
Unul dintre reproșurile aduse de criticii reformei este lipsa de comunicare și transparență. Ministrul a precizat că, de fapt, s-a întâlnit în repetate rânduri cu rectorii, cadrele didactice și un număr de studenți de la universitățile ce urmează a fi comasate și le-a explicat cum și de ce vor avea loc restructurările.
### Vezi și... ### Ministrul Educației, despre reforma universitară: „Lichidăm risipa banilor”Potrivit planului de reorganizare și modernizare a învățământului superior propus de Ministerul Educației, Universitatea Agrară urmează să fie absorbită de Universitatea Tehnică din Moldova, iar Universitatea de Stat din Tiraspol, refugiată la Chișinău în 1992 – de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.
Proiectul, suspus dezbaterilor publice la începutul lunii iulie, a stârnit multe controverse. Ministrul Educației, Anatolie Topală, a răspuns criticilor spunând că nu vor fi lichidate instituțiile, ci risipa de bani. Potrivit lui, reorganizarea este necesară pentru că numărul studenților s-a înjumătățit în ultimii ani.
Planul ministerului prevede că din 16 universități publice vor rămâne 11, iar unele centre de cercetare și inovație vor fi incluse în noile structuri. Dezbaterile publice ar trebui să se încheie cu o decizie de guvern, iar comasarea ar trebui să fie finalizată până în decembrie 2022.