Studiu de piață: în Europa, cel mai greu îți cumperi locuință în Cehia și Slovacia

Un bărbat își plimbă câinele privind la un anunț publicitar pentru un nou complex de locuințe la Aldershot, în Marea Britanie, pe 4 august 2024.

Într-un studiu anual al accesibilității locuințelor în 21 de țări europene, slovacii și cehii sunt cei care trebuie să economisească cel mai mult ca să-și permită să-și cumpere o locuință.

Potrivit studiului Deloitte Property Index 2024, slovacul mediu are nevoie de 14,1 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință. Vecinul lui, cehul de rând, aflat anul trecut pe primul loc, are nevoie și potrivit noii evaluări de aproximativ 13,3 câștiguri brute anuale pentru casa nouă.

La polul opus al clasamentului se află Belgia (4,3 ani, în medie), Norvegia (4,7 ani) și Danemarca (5 ani).

R. Moldova nu este cuprinsă în acest clasament.

Vecina ei de la vest, România, se numără printre țările unde locuințele sunt relativ accesibile, românii având nevoie de venitul brut pe 6,3 ani ca să cumpere locuință nouă.

Între cele 21 de țări din studiu sunt mari diferențe de salariu mediu, dar și de prețuri la locuințe.

Potrivit experților de la Deloitte, în România metrul pătrat de locuință costă în medie 1.417 euro, în vreme ce în Cehia 3.753, iar în Franța 4.639 de euro.

În România, unde studiul prezintă mai detaliat trei orașe, cele mai scumpe locuințe sunt la Cluj (2.363 euro/m2), apoi la București (1.693 euro) și Brașov (1.548). Pe plan european, cele mai scumpe orașe la cumpărat locuințe sunt Paris, Frankfurt și Londra, unde prețul metrului pătrat trece de 10.000 de euro. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te