Studiu: doar trei din zece persoane cu vârsta între 60 și 79 de ani au acces la tehnologii digitale în R.Moldova

În Republica Moldova, doar trei din zece persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani au acces la tehnologiile digitale, în comparație cu opt din zece persoane din alte categorii mai tinere de populație, potrivit Indicelui de Îmbătrânire Activă, prezentat astăzi la Chişinău de Fondul ONU pentru Populație din Moldova, informează agenția IPN.

Indicele de Îmbătrânire Activă este un instrument de comparare a procesului de îmbătrânire activă între țările Europei și de identificare a punctelor forte și slabe în evoluția îmbătrânirii în fiecare țară.

Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare a declarat că „este nevoie de acțiuni concrete pentru o mai bună incluziune a vârstnicilor în societatea digitală”.

Reprezentantul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Vasile Cușca, a spus că este cunoscut faptul că solidarizarea inter-generațională este pilonul care menține familiile și comunitățile împreună, precum și contribuie la o societate mai stabilă și prosperă. „Unul dintre obiectivele de bază ale digitalizării vârstnicilor este păstrarea legăturilor mai strânse cu cei care sunt mai expuși riscului de a fi izolați și marginalizați. În acest context, Ministerul implementează mai multe politici pentru a promova principiul îmbătrânirii active”, a mai spus oficialul.

Evenimentul a fost organizat ca parte a proiectului „Abilitățile digitale conectează generații” desfășurat de UNFPA, Fundația Moldcell și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în parteneriat cu HelpAge International Moldova și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.