Asta înseamnă că administrația Biden intenționează să includă în conversațiile care vor urma și critici ai acordului, care inițial a fost semnat de precedenta administrație democrată a lui Barack Obama.
Your browser doesn’t support HTML5
Malley urmează să formeze echipa și doar după aceea să lucreze la strategia cu privire la Iran. El este în legătură cu oficialități din Europa, Israel și țări din Golf, pentru consultări în legătură cu această chestiune. Israelul și țări arabe din regiunea Golfului sunt îngrijorate că Malley ar putea fi înclinat să facă prea multe concesii Iranului, din dorința de a reveni la acordul părăsit de Donald Trump.
Malley a fost implicat în trecut în negocierea acordului, care are mulți sceptici în rândurile republicanilor din Statele Unite. El sprijină idea că Statele Unite ar trebui să revină la acordul inițial, înainte de a negocia o variantă îmbunătățită.
Negociatorul consideră că aceasta este o soluție adecvată înaintea alegerilor prezidențiale din Iran din iunie.
Guvernele din ambele țări sprijină o astfel de idee, în general, dar există și diferențe de optică. Statele Unite sunt dispuse să ridice sancțiuni doar după ce Teheranul revine la respectarea obligațiilor sale, în timp ce Iranul vrea ca Washingtonul să ridice primul sancțiunile. Ministrul iranian de externe a sugerat recent un compromis, printr-un mecanism de sincronizare a celor două. Biden dorește să extindă apoi acordul în timp și să rezolve alte chestiuni care țin de substanță. După ce Trump a retras Statele Unite din tratat, Iranul nu a mai respectat înțelegerile inițiale și a continuat să le încalce chiar și în ultimele zile.
Malley arată că unele dintre deciziile iraniene sunt menite să-l forțeze pe Biden să revină la acord, dar există și riscul ca el să-l facă să-și schimbe poziția față de viabilitatea acestei înțelegeri.