SUA - Israel: Blinken pledează pentru drepturi egale pentru palestinieni

Secretarul de stat american Antony Blinken (foto arhivă).

Secretarul de stat american Antony Blinken a pledat vineri, într-un dialog cu omologul său israelian Gabi Ashkenazi, cauza palestinielor, cărora ar trebui să li se acorde drepturi egale cu cele ale israelienilor, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Secretarul de stat a subliniat convingerea acestui executiv că israelienii şi palestinienii ar trebui să se bucure de un grad egal de libertate, securitate, prosperitate şi democraţie", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, după o conversaţie telefonică între Blinken şi Ashkenazi.

Administraţia Biden a reînceput să acorde ajutoare și palestinielor, nu numai Israelului, o practică întreruptă în timpul administrației Trump care a dus a politică puternic pro-israeliană.
„Secretarul de stat a reiterat sprijinul puternic al Statelor Unite pentru Israel şi securitatea sa", a adăugat însă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Noua administrație americană nu a revenit asupra deciziei fostului președinte Trump de a recunoaște Ierusalimului drept capitală a Israelului, dar pledează din nou deschis pentru „soluţia celor două state", în mare parte abandonată de fostul executiv republican.

Administraţia Biden consideră totodată Cisiordania drept un teritoriu ocupat, apreciind că extinderea coloniilor israeliene în regiune „agravează tensiunile" şi „contravin eforturilor de promovare a unei soluţii negociate cu două state" a declarat joi Ned Price.