SUA: 20 de țări promit un nou ajutor militar pentru Ucraina

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul reuniunii virtuale a Grupului de contact pentru Ucraina, la Pentagon, Washington, D.C., 23 mai 2022

Douăzeci de țări au promis un nou ajutor militar pentru Ucraina în lupta sa împotriva forțelor militare rusești invadatoare, a anunțat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, pe 23 mai, în urma celei de-a doua reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina.

Danemarca a fost de acord să furnizeze Kievului un lansator Harpoon și rachete pentru „a ajuta Ucraina să-și apere coasta”, a declarat Austin în cadrul unei conferințe de presă care a urmat reuniunii virtuale.

De asemenea, Cehia a fost de acord să trimită un „sprijin substanțial” Ucrainei, inclusiv „o donație recentă de elicoptere de atac, tancuri și sisteme de rachete”, a adăugat Austin.

În total, 20 de țări „au anunțat noi pachete de asistență în domeniul securității”, a spus ministrul american al apărării, inclusiv „donarea de muniție de artilerie, sisteme de apărare de coastă, tancuri și alte vehicule blindate de care este nevoie în mod stringent necesar”.

„Alții au venit cu noi angajamente pentru antrenarea forțelor ucrainene și susținerea sistemelor sale militare”. „Toată lumea de aici înțelege miza acestui război”, a spus Lloyd Austin.

Un total de 47 de țări au participat la cea de-a doua reuniune a grupului de contact, a declarat președintele Statului Major al SUA, generalul Mark Milley.

Grupul a fost informat de ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov cu privire la evoluția actuală a războiului care durează de trei luni.