Statele Unite acuză Iranul că ar fi atacat două vase petroliere în Golful Oman. Teheranul neagă. Ce cred aliații Americii?
Aliați ai Statelor Unite, între care Germania și Japonia, vor mai multe dovezi decât o înregistrare video, prezentată de Pentagon, care pare să arate o navă de patrulare iraniană, care preia ceea ce pare a fi o mină neexplodată de pe unul dintre vase.
Your browser doesn’t support HTML5
Secretarul de stat Mike Pompeo a spus că în weekend a stat de vorbă cu omologi din țări aliate, arătând că dovezile care leagă Iranul de explozii sînt de necontestat. „Nu există nicio îndoială”, a spus Pompeo, adăugând: „Serviciile de informații dispun de numeroase informații și dovezi. Lumea întreagă va vedea o bună parte a acestora, dar americanii trebuie să știe că avem mare încredere în informațiile cu privire la aceste atacuri și alte șase, în întreaga lume, în ultimele 40 de zile”.
Aliați ai Americii încearcă să tempereze aceste impulsuri, temîndu-se de posibilitatea unei confruntări între Statele Unite și Iran. Pompeo a spus că omologul său german și alții au văzut mai mult decît înregistrarea video și vor mai vedea și alte dovezi. El a adăugat că anumite țări își doresc doar ca cele întâmplate „să dispară”, reafirmând dreptul tuturor țărilor de a avea vase în strâmtoarea Ormuz, ceea ce – în viziunea sa – Iranul încearcă să împiedice.
Scepticismul unor aliați are la bază credibilitatea redusă a afirmațiilor președintelui Trump și faptului că consilierul său pentru securitate națională, John Bolton a fost în 2003 un susținător al invadării Irakului, pe baza unor supoziții care s-au dovedit false.
Nici secretarul de stat Pompeo nu scapă de critici pentru că a învinuit Iranul în legătură cu un atac, la sfârșitul lui mai, la Kabul, împotriva unui convoi american, atac revendicat de talibani.
### Vezi și... ### Uniunea Europeană a lansat un apel pentru reținere maximă în legătură cu creșterea tensiunilor dintre SUA şi IranPompeo a îndemnat însă să nu fie crezută revendicarea talibanilor. Mulți experți cred de asemenea că s-a ajuns la această situație tensionată și pentru că administrația Trump a decis să se retragă din tratatul nuclear cu Iranul, încheiat de Obama. Până acum Arabia Saudită și Marea Britanie s-au alăturat Washingtonului învinuind Iranul pentru cel mai recent incident. Candidatul la președinție, democratul Pete Buttigieg a deplâns faptul că lipsa de credibilitate a administrației Trump face ca cuvântul Americii să fie pus la îndoială.
El a adăugat, pe de altă parte, că un astfel de act nu ar fi surprinzător, ținând cont de comportamentul agresiv al Iranului pe arena internațională. Problema este – a continuat primarul, candidat la președinție – ce ar trebui întreprins pentru ca răspunsul să fie potrivit și să contribuie la de-escaladarea tensiunilor.