SUA afirmă că Iranul se pregătește să le trimită rușilor drone de luptă

O dronă de luptă Bayraktar TB2, donată Ucrainei de Lituania. Baza aeriană Siauliai, 6 iulie 2022

Guvernul american susține că Iranul plănuiește să furnizeze Rusiei „sute” de aparate aeriene fără pilot, inclusiv drone cu capacitate de armament, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.

Jake Sullivan, consilier american pe probleme de securitate națională, le-a declarat reporterilor pe 11 iulie că Washingtonul are informații care arată că Iranul se pregătește să antreneze forțele rusești pentru a folosi dronele.

Comentariile vin în contextul în care există rapoarte potrivit cărora armata rusă se luptă să își mențină arsenalul de armament după ce a suferit pierderi semnificative împotriva forțelor ucrainene de la invazia din 24 februarie.

„Guvernul iranian se pregătește să furnizeze Rusiei până la câteva sute de UAV-uri [vehicule aeriene fără pilot], inclusiv UAV-uri capabile să transporte arme, într-un calendar accelerat", a declarat Sullivan reporterilor adăugând că, după informațiile disponibile, Iranul se pregătește să antreneze forțele rusești pentru a utiliza această tehnică de luptă. Nu este clar dacă Teheranul a furnizat deja Rusiei vreunul dintre sistemele fără pilot la bord, spune oficialul american.

Iranul, a precizat Sullivan, a furnizat vehicule aeriene fără pilot la bord similare rebelilor huthi din Yemen pentru a ataca Arabia Saudită înainte de declararea unui armistițiu la începutul acestui an.

Dronele au jucat un rol important pentru ambele părți în războiul din Ucraina. Forțele de la Kiev au avut succes în utilizarea UAV-urilor de luptă înarmate Bayraktar, fabricate în Turcia, iar Washingtonul și alți aliați au furnizat Ucrainei o varietate de tipuri de drone mai mici.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | A început ofensiva ucraineană în sud?