SUA: alegerea între zeci de mii de decese și moartea economiei ar putea fi dilema întregii lumi

Spitalul Mount Sinai din Manhattan , New York, 7 aprilie 2020.

Statele Unite continuă să fie confruntate cu pandemia de coronavirus, dar autoritățile spun acum că se întrevede o lumină la capatul tunelului.

În acest context se pune problema când va putea reporni economia americană. Reducerea estimarilor cu privire la numarul de morți – circa 60 de mii – are la baza idea că distanțarea fizică și socială o să continue pâna în august. Președintele Trump dorește însă ca oamenii să revină la lucru mai devreme.

Ex

Your browser doesn’t support HTML5

Covid-19: un șoc pentru economia americană - relatare de la Washington

perții în medicină spun că nu politicienii pot să hotărască asta, ci numai virusul, sau mai precis datele despre pandemie care să indice că rata contaminării nu explodează din nou, sprasolicitând întregul sistem medical.
Asta înseamnă că dacă se va renunța la restricții prea devreme se poate reveni la o criză de sănătate publică.

### Vezi și... ### Covid-19: Banca națională americană intervine pe piață cu peste 2 trilioane de dolari

Trump are intenția să creeze acum un grup de lucru pentru refacerea economiei, paralel cu cel medical. Anumiti consiglieri ai președintelui vor ca economia sa fie pusă în funcționare până la 1 mai. Procurorul general (ministrul justiției) consideră de-acum restricțiile ca fiind excesive, ceea ce poate duce la acțiuni în justiție în cazul în care Trump decide să sisteze restricțiile iar guvernatori se opun.

Grupul de lucru de la Casa Albă pentru economie va include reprezentanți ai sectorului privat si lideri din administratie, intre acestia seful consilierilor prezidentiali Mark Meadows, ministrul de finante Mnuchin si consilierul economic Larry Kudlow. Dar o decizie nu a fost inca luata, exista inca scenarii diferite. Pe de alta parte, cifra americanilor care solicita ajutoare de somaj este una foarte mare, 6.6 milioane de persoane. In ultimele trei saptamini unul dintre 10 americani au solicitat ajutor de somaj. Asta de la 4%, inainte de izbucnirea crizei de sanatate publica. Nu se stie cum va evolua acest numar, multi concediati ar putea sa nu mai fie angajati si in plus afacerile vor avea dificultati in a se pune pe picioare. Dar indiferent de aceasta situatie daca revenirea la lucru va implica un risc pe care expertii medicali nu sint dispusi sa-l asume, consecintele pe termen lung, medicale si social-economice, pot fi masive.

Intre sanatatea publica si redresarea economica trebuie gasit un echilibru si nu este simplu.