SUA aprobă raportul ONU privind abuzurile Chinei în Xinjiang

Grup de clădiri despre care se crede că ar adăposti un lagăr de reeducare unde sunt deținuți minoritari etnici, în special uiguri, la Artux, în regiunea Xinjiang, 2 iunie 2019

Statele Unite au salutat un raport al Națiunilor Unite în care se afirmă că China ar fi comis crime împotriva umanității în regiunea sa vestică Xinjiang.

### Vezi și... ### Un raport ONU denunță abuzurile „grave” comise de chinezi în Xinjiang

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat la 1 septembrie că raportul întocmit de Michelle Bachelet, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, care pleacă din funcție, descrie documentat și cu precizie „tratamentul îngrozitor” aplicat de China uigurilor și altor minorități. El afirmă că raportul „adâncește și reafirmă profunda noastră îngrijorare cu privire la genocidul și crimele împotriva umanității pe care autoritățile guvernamentale [chineze] le comit în prezent împotriva uigurilor, care sunt predominant musulmani, și a membrilor altor grupuri etnice și religioase minoritare din Xinjiang”.

Raportul Bachelet acuză Beijingul pentru „încălcări grave ale drepturilor omului” și posibile „crime împotriva umanității”.

China a negat cu tărie orice abuzuri în Xinjiang, insistând că administrează centre de educație profesională menite să limiteze extremismul islamic. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a calificat raportul drept „complet ilegal și nul” și a declarat la 1 septembrie, în cadrul unei informări periodice, că acesta „este un instrument politic care servește ca parte a strategiei Occidentului de a folosi Xinjiang pentru a controla China”.