SUA au atacat un depozit de armament din Siria legat de militanții susținuți de Iran

Statele Unite au efectuat un atac aerian asupra unui depozit de arme din estul Siriei folosit de milițiile susținute de Iran, ca represalii la numărul tot mai mare de atacuri din ultimele săptămâni asupra bazelor care găzduiesc trupe americane în regiune, a declarat Pentagonul.

Două avioane de luptă americane F-15 au atacat un depozit de arme legat de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran. Aceasta este a doua oară în mai puțin de două săptămâni când Statele Unite bombardează unități militare folosite de grupuri militante.

În atacul de miercuri, două avioane de vânătoare americane F-15 au lansat mai multe bombe asupra unui depozit de armament în apropiere de Maysulun, în Deir el-Zour, despre care se știa că este folosit de Garda Revoluționară iraniană, au declarat oficialii americani.

„Cea mai mare prioritate a președintelui este siguranța personalului american de aceea a ordonat acțiunea de astăzi pentru a arăta clar că Statele Unite își vor apăra personalul și interesele”, a declarat secretarul apărării Lloyd Austin, într-un comunicat.

### Vezi și... ### Într-un rar discurs public, liderul Hezbollah avertizează că luptele în nordul Israelului se pot intensifica


Un oficial militar a declarat telefonic pentru AP că au fost văzute persoane la depozit în timpul zilei, în timp ce armata americană a supravegheat locul timp de ore întregi, dar numărul acestora a scăzut, „rămânând doar câțiva oameni” în timpul nopții, când a avut loc atacul. Oficialul a susținut că lovitura a declanșat explozii secundare, indicând prezența armelor, dar SUA consideră că niciun civil nu a fost ucis și că toate persoanele aflate în depozit aveau legătură cu Garda Revoluționară sau cu milițiile siriene.

Atacul, a declarat un alt oficial de rang înalt din domeniul apărării care a participat, de asemenea, la convorbirea cu jurnaliștii AP, a avut ca scop „perturbarea și distrugerea capacităților de luptă a grupurilor direct responsabile de atacarea forțelor americane din regiune”, vizând în mod specific instalațiile asociate cu Garda Revoluționară. Ambii oficiali au făcut evaluarea atacului sub rezerva anonimatului.

Lovitura de precizie, a declarat oficialul din domeniul apărării, a fost deliberat „chirurgicală”, cu intenția de a nu escalada conflictul din regiune. Oficialul militar a adăugat că a fost folosită o linie telefonică specială prin care personalul militar american a avertizat forțele rusești din Siria de atac. Atacul și-a propus distrugerea depozitelor de provizii, arme și muniție, pentru a limita capacitatea militanților susținuți de Iran de a-i ataca pe americanii aflați în Irak și Siria.

### Vezi și... ### Hezbollah, istorie și prezent

Statele Unite doresc deopotrivă să incapaciteze grupările susținute de Iran suspectate de atacuri împotriva bazelor americane, pentru a descuraja viitoarele agresiuni, posibil alimentate de războiul Israelului împotriva Hamas, dar și să evite escaladarea violențelor armate în regiune și provocarea unui conflict mai amplu.

Atacurile aeriene similare ale SUA care au avut loc pe 27 octombrie au vizat, de asemenea, unități din Siria, iar oficialii au afirmat și atunci că cele două locuri vizate de bombardamente erau afiliate la Garda Revoluționară a Iranului. Întrebați de ce au fost alese aceste locuri din Siria - având în vedere că multe dintre atacuri au avut loc în Irak - oficialii au declarat că SUA au lovit unitățile și depozitele de muniție care ar putea avea legătură cu atacurile asupra personalului american.

Statele Unite au evitat adesea să bombardeze situri din Irak pentru a reduce riscurile de a ucide irakieni și de a-i irita pe oficialii irakieni.