SUA au spionat lideri europeni cu ajutorul serviciilor secrete daneze (raport)

Cancelarul Angela Merkel și fostul președinte Barack Obama

Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite ale Americii a spionat lideri politici din Europa, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel, în anii 2012 - 2014, cu ajutorul serviciului danez de informații, relatează presa daneză și cea europeană.

Constatările se conțin într-o anchetă internă a serviciului de informații al ministerului apărării din Danemarca, din 2015, a anunțat radiodifuzorul de stat danez Danmarks Radio (DR), pe 30 mai, citând surse nenumite cu acces la investigație. NSA a profitat de o colaborare de supraveghere cu unitatea de informații militare din Danemarca, a relatat DR.

Potrivit anchetei, NSA a folosit cabluri de informații daneze pentru a spiona înalți oficiali din Suedia, Norvegia, Franța și Germania, inclusiv pe cancelarul Angela Merkel și pe fostul ministru german de externe, actualul președinte al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Danemarca, un aliat apropiat al Statelor Unite, găzduiește o infrastructură-cheie de interconexiuni pentru cablurile de internet submarine către și din Suedia, Norvegia, Germania, Olanda și Marea Britanie.

Ministrul danez al Apărării, Trine Bramsen, care a preluat postul în iunie 2019, a fost informat despre spionaj în august 2020, potrivit DR. Bramsen a declarat pentru DR că „interceptarea sistematică a unor aliați apropiați este inacceptabilă”.

NSA și serviciul de informații al apărării din Danemarca au refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al cancelariei germane a declarat că a luat cunoștință de acuzații, dar s-a abținut de la comentarii. „Guvernul federal a luat act de raport și este în contact cu toate organismele naționale și internaționale relevante pentru clarificări”, a spus purtătorul de cuvânt Steffen Seibert, într-o conferință de presă.

Primul care a vorbit despre faptul că SUA spionează lideri europeni a fost fostul colaborator al NSA Edward Snowden, în 2013, care a părăsit SUA după ce a divulgat informații despre programele guvernamentale americane de urmărire a cetățenilor. SUA l-a dat în căutare pe Snowden, acuzându-l de spionaj. Snowden s-a refugiat în Hong-Kong, apoi în Rusia. Serviciile daneze ar fi început ancheta internă după declarațiile lui Snowden.