SUA critică campania de dezinformare lansată de Rusia împotriva vaccinurilor occidentale anti Covid-19

Cehia, Praga. Prăjiturile Virus și Vaccinul - piesele centrale ale unei cofetarii din Praga, 1 martie 2021.

Statele Unite acuză serviciile rusești de informații că au lansat o campanie de dezinformare legată de eficacitatea vaccinurilor anti Covid-19 produse în Occident.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Ned Price, a avertizat că Statele Unite vor reacționa pentru că această tactică „pune în pericol viețile oamenilor, exacerbând temerile despre vaccinurile care pot salva vieți”.

### Vezi și... ### În așteptarea vaccinului rusesc, Tiraspolul îl folosește pe cel primit din România

Comentariul urmează relatării din Wall Street Journal că un serviciu special din cadrul Departamentului de stat a detectat patru pagi de internet, legate de serviciile de informații rusești, care publică articole ce pun sub semnul întrebării eficacitatea vaccinurilor sau induc temeri privind efectele secundare ale vaccinurilor anti Covid-19.

Campania de dezinformare se concentrează pe vaccinul Pfizer/BioNTech, a precizat Alianța pentru Securitatea Democrațiilor – organizație internațională neguvernamentală care urmărește campaniile de dezinformare lansate de regimurile autoritare. Speculația este că Pfizer a devenit ținta pentru că a fost primul vaccin anti Covid-19,dezvoltat de firme occidentale și omologat international după ce Rusia omologase, dar numai la nivel național, vaccinul Sputnik V cu câteva luni mai devreme.

Problema a fost mereu că Sputnik a fost omologat înainte de a intra în ultima fază de teste în masa, spre deosebire de vaccinurile occidentale care au primit autorizarea de folosință numai după aceasta fază finală, care atestă nu numai eficacitarea produsului dar și siguranța acestuia.

Articolele de pe cele patru site-uri rusești menționate de WSJ scot în evidență criticile sau dubiile formulate în presa occidental la adresa diverselor vaccinuri, omițând contextul sau alte informații, cel puțin la fel de serioase, despre eficiența, eficacitatea și siguranța vaccinurilor. Paginile respective sunt site-uri de nișă, fără un impact deosebit la public.

Rusia a respins toate aceste acuzații.

Tot Departamentul de stat american a constatat că și China încercase într-o perioadă o campanie similară, la care a renunțat însă pentru a se concentra pe promovarea propriilor vaccinuri.