SUA: Curtea Supremă respinge contestația președintelui Trump

Curtea Supremă a Statelor Unite, Washington (foto arhivă).

Curtea Supremă a Statelor Unite, unde președintele Donald Trump a numit trei judecători din totalul de nouă, a respins apelul apel introdus de campania președintelui pentru a bloca certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în statul-cheie Pennsylvania.

Curtea nu și-a motivat decizia, prima luată în legătură cu încercările președintelui Trump și ale campaniei sale de a răsturna, în justiție, rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie câștigate de democratul Joe BIden. Victoria lui Biden urmează să fie certificată de Colegiul Electoral pe 14 decembrie, pe 6 ianuarie, Congresul la rândul său certifică votul electorilor iar pe 20 ianuarie are loc inagurarea noului președinte american.

Your browser doesn’t support HTML5

Sistemul electoral în SUA

Preşedintele Trump refuză în continuare, la peste o lună după alegeri, să-şi recunoască înfrângerea în faţa democratului Joe Biden, prezentându-se ca o victimă a „fraudelor uriaşe" fără să prezinte dovezi convingătoare.

De la alegerile din noiembrie, campania sa a introdus plângeri în mai multe state-cheie, dar aproape toate au fost deja respinse de tribunale.