SUA oferă Moldovei 50 de milioane de dolari pentru a cumpăra curent

Centrala electrică de la Cuciurgan.

Un comunicat al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională în Moldova (USAID) arată că aproximativ 50 de milioane de dolari ar putea fi oferiți Chișinăului pentru rambursarea achizițiilor de energie electrică și „reducerea dependenței [energetice] față de Rusia.”

Agenția americană precizează că va fi modificat Acordul privind Obiectivul de Dezvoltare (DOAG)* în vederea posibilității utilizării a 30 de milioane de dolari pentru rambursarea achizițiilor de energie electrică.

Amendamentul va debloca și 19,5 milioane de dolari în calitate de asistență pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, precizează comunicatul USAID Moldova.

### Vezi și... ### După despărțirea de curentul de la Cuciurgan, cel românesc poate fi importat... tot numai pe la Cuciurgan 

Malul drept al Republicii Moldova se confruntă cu un deficit accentuat de energie electrică, după ce autoritățile de la Tiraspol au anunțat că Centrala de Cuciurgan, controlată de compania rusă de stat RAO ES, nu va mai livra curent. Până la asta, centrala asigura până la 70% din necesitățile malului drept. În luna octombrie, întreprinderea de stat Energocom a cumpărat curent de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 62,5 dolari MW/h.

Unii experți de la Chișinău consideră că decizia Tiraspolului a fost sugerată de autoritățile ruse.

De cealaltă parte, administrația separatistă de la Tiraspol acuză Chișinăul de nerespectarea acordului cu concernul rus Gazprom prin reducerea cantităților de gaze livrate în stânga Nistrului.

Vicepremierul responsabil de Infrastructură, Andrei Spînu, a scris în seara zilei de luni că, la 1 noiembrie, Energocom a achiziționat de pe OPCOM, bursa de electricitate din România, pentru ziua de 2 noiembrie o cantitate de 7802 MW/h de energie, deficitul fiind de aproape 1700 MW/h. Anterior, Spînu a menționat că prețurile de achiziție a curentului de pe bursa românească OPCOM sunt de circa 132 euro/MWh.

*Acordul privind Obiectivul de Dezvoltare este un tratat interguvernamental dintre guvernul moldovean și guvernul american pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană. Documentul a fost semnat la 28 septembrie 2016, iar în baza amendamentelor sunt alocate resurse financiare nerambursabile.

### Vezi și... ### Chișinăul și Tiraspolul nu au ajuns la un numitor comun în problema energetică