Alegerile prezidențiale americane sunt de fapt 51 de alegeri separate, cu reguli diferite. Din 1848, rezultatul alegerilor este anunțat – neoficial – de media americană, începând cu Associated Press, prima care a proclamat victoria unui președinte, înainte ca numărătoarea finală să fie încheiata și rezultatul aprobat oficial.
Președintele american nu este ales direct, prin vot popular, ci la nivelul fiecărui stat, care acordă unuia din candidați electorii pe are îi are. Numărul lor variază în funcție de populația statului și a reprezentării în Congres. Colegiul electoral se întrunește după câteva săptămâni de la alegeri, care în secolul 19 nici măcar nu aveau loc concomitent în toate statele, pentru a desemna președintele.
Your browser doesn’t support HTML5
Incertitudinea și vacuumul de informație între ziua scrutinului și oficializarea câștigătorului, a făcut loc mediilor de informare, care au început să numere separat voturile.
Apariția telegrafului a făcut posibil ca aceste numărători să fie centralizate repede, respectiv ca victoria unui candidat să fie anunțată înainte de votul din Colegiul electoral.
În anii 60 ai secolului trecut, pe lângă AP, televiziunile naționale au început să numere voturile și să anunțe un candidat, prima dată cu ocazia alegerilor din 1960, când democratul John F.Kennedy l-a înfrânt pe republicanul Richard Nixon. Tot atunci a avut loc și prima dezbatere electorală, între timp o tradiție a alegerilor americane.
Anul acesta, declararea unui învingător a fost întârziată de numărul excepțional de mare de voturi anticipate, mai ales prin corespondență, la care au recurs americanii mai ales din cauza pandemiei de coronavirus.
Pe 7 noiembrie, 2020, agenția AP și patru televiziuni naționale au anunțat victoria democratului Joe Biden în fața președintelui Donald Trump.